In de zomer van 2017 waren wij op wijnreis naar Piëmonte Noord-Italië, en bezochten we onder andere één van de producenten waar we al jaren mee samenwerken: Beni di Batasiolo. Batasiolo is een grote producent gelegen in La Morra, hartje Barolo regio. Een fris glas Roero Arneis, een lichtzoet glas Moscato d’asti of een harmonieus glas Barolo Chinato, Batasiolo heeft alle klassiekers van Piëmonte in hun gamma! We lijsten hieronder ons gamma even op.
Bene di Batasiolo Barolo
![lazy](https://stokerijdemoor.be/wp-content/themes/woodmart/images/lazy.png)
Batasiolo Barolo
Batasiolo Barolo heeft zijn robijnrode kleur te danken aan een lange rijping in Franse eiken houten vaten van ongeveer 24 maanden, gevolgd door een lagering in fles van ongeveer zes tot twaalf maanden. Met veel nuances van kers, pruimen, chocolade en drop in de geur is deze Barolo vol en complex. Een intense wijn, sterk in zijn zuurtjes zoals typisch voor Barolo, met geen uitgespoken tannines. Laat hem gerust al een beetje leeftijd hebben. De tannines van de Nebbiolodruif zijn niet te streng, aroma’s van kersen, wilde kruiden en tabak, eventueel met al een beetje tertiaire aroma’s, passen perfect bij truffel. Combineer twee van de beste lekkernijen uit Piëmonte door een pasta met truffel te combineren met een glas Barolo.
Bene di Batasiolo Barbaresco
![lazy](https://stokerijdemoor.be/wp-content/themes/woodmart/images/lazy.png)
Batasiolo Barbaresco
Batasiolo Barbaresco is gemaakt van de welgekende Nebbiolo druif, ook wel “de koning” onder de Italiaanse druivensoorten genoemd, en minimaal 18 maanden op houten vaten gelegd. Vervolgens krijgt deze wijn nog eens een lagering op de fles gedurende 6 maanden in hun kelders. Zo krijgt deze top-Barbaresco voldoende rust om te ontwikkelen tot één van de mooiste wijnen uit het Noorden van Italië. Deze is nu al perfect op dronk, maar kan zeker nog een aantal jaren bewaard worden. Vol en romige smaak, met zachte tonen van zwart fruit in combinatie met warme smaken van vanille, hout en kruiden. Heerlijk bij gegrild rundvlees, pastagerechten of wild zoals haas en zwijn.
Bene di Batasiolo Dolcetto d’Alba
![lazy](https://stokerijdemoor.be/wp-content/themes/woodmart/images/lazy.png)
Batasiolo Dolcetto d'Alba
Batasiolo Dolcetto d'Alba is de meest populaire van zijn druivensoort en is bij de Italianen ook beter gekend als “het zoete”. Eigenlijk vreemd, want de Dolcetto-druif staat niet bekend om een hoog suikergehalte, maar de bijnaam komt van zijn betekenis, Dolcetto = kleine zoete. Met zijn kersenrode kleur, subtiele zuurtjes en zachte tannines kan je de Dolcetto D’Alba zelfs licht gekoeld serveren. Past perfect bij salades, risotto, getomateerde gerechten, gegrilde kip, verschillende soorten pasta’s.
Bene di Batasiolo Gavi di Gavi
![lazy](https://stokerijdemoor.be/wp-content/themes/woodmart/images/lazy.png)
Batasiolo Gavi di Gavi
Batasiolo Gavi di Gavi is gemaakt van Cortese, een karaktervolle inheemse witte Piëmontese druif. Ze doet wat denken aan Chardonnay in een frisse zachte stijl. Ook qua bewaarpotentieel scoren de betere cortesewijnen goed. De wijn is lichtgeel, met een zeer frisse neus, bloemig, veel witte peulvruchten. Het is een droge witte wijn maar met een fruitig karakter. De smaak is strak en droog. De vergelijking met Chablis is niet verwonderlijk. Het subtiele witte fruit biedt een extra dimensie, ondersteund door strakke zuren. Ideaal als aperitief of bij een frisse salade.
Bene di Batasiolo Roero Arneis
![lazy](https://stokerijdemoor.be/wp-content/themes/woodmart/images/lazy.png)
Batasiolo Roero Arneis
Met zijn licht oranje parfum, strogele kleur en een fris, fruitig bouquet smaakt Batasiolo Roero Arneis aromatisch, droog en fris. Ideaal als aperitief of als begeleider van een salade of visgerecht.
Bene di Batasiolo Moscato d’Asti
![lazy](https://stokerijdemoor.be/wp-content/themes/woodmart/images/lazy.png)
Batasiolo Moscato d'Asti Bosc Dla Rei
Batasiolo Moscato d'Asti Bosc Dla Rei is strogeel van kleur met gouden schijnsel. De geur omschrijft zich het beste als intensief, rijp en zoetig met een zuiver aroma van de Moscato druif. In de mond smaakt deze witte wijn fris, fijn en sappig. We proeven hier vooral wit fruit, perziken, abrikoos… Zachte aanzet, mooie balans tussen zoet en aangename zuurtjes. Hij past perfect bij een dessertje na de maaltijd of op het terras bij een stukje taart of zelfgebakken koekjes, cakes etc... De bubbels verfrissen als het ware je mond. Pluspunt bij Moscato d’Asti is het lage alcoholgehalte.
Bene di Batasiolo Barolo Chinato
![lazy](https://stokerijdemoor.be/wp-content/themes/woodmart/images/lazy.png)
Batasiolo Barolo Chinato
Batasiolo Barolo Chinato heeft een rode granaatkleur met baksteenrode tinten. Hij wordt gekenmerkt door duidelijke toetsen van kaneel en kruidnagel, rabarber, gentiaan en steranijs. De reeks aroma's wordt vervolledigd door toetsen van noten, cacao, confituur en karamel. Het gehemelte is vol, zacht, niet te zoet, harmonieus en zeer persoonlijk. Typisch bittere afdronk.
De wijn wordt al sinds de negentiende eeuw beschouwd als het perfecte digestief, combineert heerlijk met chocolade en gekonfijte fruitkoekjes. Het is ook de natuurlijke begeleider van walnoten, amandelen en hazelnoten en voor ontspannen na de maaltijd met vrienden. In de winter, met warm water en citroenschil een heerlijke punch.
De wijn wordt al sinds de negentiende eeuw beschouwd als het perfecte digestief, combineert heerlijk met chocolade en gekonfijte fruitkoekjes. Het is ook de natuurlijke begeleider van walnoten, amandelen en hazelnoten en voor ontspannen na de maaltijd met vrienden. In de winter, met warm water en citroenschil een heerlijke punch.