Pere Ventura, een Spanjaard met ondernemingszin die hem met de paplepel werd meegegeven, is nu een van de gekendste cavamerken op de markt. Lees in dit blogartikel hoe het voor hem allemaal begon, zijn verwezenlijkingen en nog zoveel meer.

Hoe het begon

Niet ver van Barcelona, in Sant Sadurni d’Anoia werd Pere Ventura geboren in 1961. Hij groeide als het ware al van kleins af aan op tussen de wijnen en de cava. Die sterke connectie met zijn geboortestreek Penedès vormde zijn karakter en hielp zijn bijzondere kijk op de dingen mee ontwikkelen. Zijn overgrootvader stond mee aan de basis van de allereerste cava die volgens de “método tradicional” werd gemaakt.

Hij erfde de toekomstgerichte blik van zijn voorouders en richtte 31 jaar na zijn geboorte een gelijknamig domein op. Hij hecht enorm veel belang aan een uitgebreide kennis van zijn domein, de wijnbouw en de kwaliteit van zijn gamma. Vandaag de dag is hij eigenaar van verschillende wijnmakerijen en wijngaarden in vier wijnbenamingen die allemaal in Catalonië, in het noordoosten van Spanje, liggen. Pere Ventura exporteert cava over heel de wereld.

pere ventura

Historisch domein Can Bas

Dankzij het succes van zijn merk moest Pere vaak op zoek gaan naar nieuwe wijngaarden. Een domein die hij reeds kende – ze leverden hem druiven – sprong in zijn oog. Net op dat moment zocht het historische domein Can Bas dat sinds 1369 al 27 (?!) generaties lang tot dezelfde familie behoorde, een overnemer. Pere zag een gouden kans voor hem liggen maar had op dat moment niet voldoende middelen om dit mooie domein te kopen. De eigenaar van Can Bas wou ook niet eender wie als koper. Hij wou de garantie dat de kwaliteit van de druiven en het terroir dezelfde bleven. Toch vonden ze samen een compromis. Pere zou het domein leiden en zich bewijzen, tot op het moment van de effectieve overdracht.

In 2011 was het domein eindelijk het volledige bezit van Pere Ventura. Hij ondernam meteen actie: alle elektriciteitspalen weg, overstap naar bio en een definitieve certificering voor het hele domein. Deze vernieuwingen werpen vandaag zijn vruchten van af. Biologische druiven liggen aan de basis van alle wijnen van het domein.

Can Bas

De producten van Pere Ventura en Can Bas in onze winkel!

Primer Reserva is een klassiek gevinifieerde en vooral op fraîcheur gefocuste cava met lichtgele kleur en een wilde belletjeskolom die centraal nerveus in het glas klokt. Groengele kleur met gouden tinten. Mooi droog en met impressies van rijpe kruisbessen, groene appel, peer en citruszeste. Lange afdronk! Deze cava werd ondere andere geschonken in het – inmiddels gesloten – beste restaurant ter wereld El Bulli, het aards paradijs van de moleculaire keuken.

Tresor Gran Reserva heeft een mooie strogele kleur opgelicht door zacht vloeiende sprankelende bubbels die het goudgele karakter verhelderen. De neus en smaak worden getrakteerd op acaciabloemen, frisse rijpe appel en citrusfruitgeuren met lichte nootachtige karakters, vers gebakken vruchtentaartjes en toastachtige aroma’s. Een glas vol verfijnde complexiteit. Ideaal als aperitief maar past ook perfect bij oesters, schaal- en schelpdieren, vis in papillot op de bbq, sushi.

White On The Rocks heeft een intense gouden kleur, met mooie, persistente bubbels. Aromatisch intens, de complexiteit is verrassend en biedt een samenspel van ongewoon frisse aroma’s en de tertiaire tonen die voortkomen uit veroudering: citrus en kruidachtige tonen vermengen zich met patisserie, specerijen, gedroogd fruit, graan, chocolade en geroosterde tonen.

Rosé On The Rocks is helder, oranjeroze van kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, aardbeien, frambozen en granaatappel. In het smaakpalet een fijne aanhoudende mousse, tonen van klein rood fruit en iets van geroosterde noten, die gepaard gaan met een afdronk met verfrissende zuren. Ideaal als aperitief of bij tapas, chocolade en vers fruit zoals aardbeien en bessen.

Cuvée Barrique heeft 36 maanden rijping gehad. De variëteiten van Tresor Cuvée worden eerst apart gevinifieerd en pas later geblend. De tweede gisting gebeurt in de fles volgens de methode traditionelle, en verblijft minimaal 36 maanden in de ondergrondse kelder. Deze Pere Ventura heeft een romige textuur met een aromatisch vleugje rijpe perzik, rokerige tonen en kruiden.

Vintage is een evenwicht tussen het hedendaagse en klassieke. Dit is een signatuur cava van internationale smaak die de body en structuur van de Xarel-lo verenigt met de florale en fruitige kwaliteiten van de Chardonnay. Vintage is een elegante en romige gastronomische cava, vol en duurzaam, met een rijke expressie en een voortreffelijk karakter! Lekker bij oesters, kreeft, krab, witte vis zowel gegrild als met een lichte saus. Zelfs bij kipgerechten!

Vintage Rosé heeft in de neus uitnodigend aroma’s van wilde bessen, rode pruimen en vochtige aarde. Romige textuur in de mond met fijne wilde bessenjam, granaatappel en gebak. Complex, elegant met verrassende minerale tonen op de finish. Een buitengewone en onweerstaanbare cava met intense aroma’s en toch mooie finesse in de smaak. Perfect als aperitief of als dessert, maar ook een goede combinatie met rode bessen of donkere chocolade.

Can Bas Muscat de Gra Petit is lichtgeel en helder van kleur, met mooie primaire aroma’s: wit fruit en subtiele bloementonen. Ze worden aangevuld met het typische bouquet van Muscat Petit Gra druiven. In de mond is hij fris met een uitstekende zuurgraad. De afdronk laat hints van druiven en wit fruit na. Denk voor deze wijn aan de mogelijkheden als aperitief per glas, maar combineer hem ook met foie gras of wildpastei, of probeer hem uit met een Thaïse curry!

Delen:

Gelijkaardige berichten
Promoties