De Loire , vernoemd naar de rivier die doorheen de volledige wijnregio loopt, is een prachtige wijnregio vol kastelen, die loopt van de Atlantische kust tot bijna het centrum van Frankrijk. De Loire is de derde grootste wijnregio van Frankrijk qua volume. Lees meer

Toont alle 16 resultaten

De Loire , vernoemd naar de rivier die doorheen de volledige wijnregio loopt, is een prachtige wijnregio vol kastelen, die loopt van de Atlantische kust tot bijna het centrum van Frankrijk. De Loire is de derde grootste wijnregio van Frankrijk qua volume.

Met 51 appellations en 4 IGP's biedt de Loire een rijke keuze aan wijnen. De Loire produceert een breed scala aan wijnen, waaronder rode wijnen, droge witte wijnen, zoete en dessertwijnen.

De belangrijkste witte druivensoorten zijn Melon de Bourgogne, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc, terwijl de rode druivensoorten Cabernet Franc, Pinot Noir en Gamay domineren.

Sauvignon Blanc: wordt gebruikt in beroemde wijnen zoals Sancerre en Pouilly-Fumé. Deze wijnen staan bekend om hun frisheid, mineraliteit en aromatische complexiteit, met tonen van citrus, groene appel, en soms vuursteen.

Chenin Blanc: veelzijdige druif die gebruikt wordt voor droge, halfdroge, zoete en mousserende wijnen. Bekende appellaties zijn Vouvray en Savennières. Chenin Blanc wijnen hebben vaak smaken van honing, bloemen, en groene appel.

Melon de Bourgogne: de druif achter Muscadet, een lichte, frisse witte wijn die uitstekend samengaat met zeevruchten.

Cabernet Franc: gebruikt voor de rode wijnen van onder andere Chinon, Bourgueil, en Saumur-Champigny. Deze wijnen hebben meestal aroma’s van rode bessen, kruiden en soms groene paprika.

Gamay: vooral bekend van de lichte en fruitige wijnen uit de regio Anjou.

Eén van de bekendste appellaties in wit, rood en rosé is Sancerre. Deze prachtige wijngaard ligt op een heuvel aan de linkeroever van de Loire. De sauvignon blanc bereikt hier zijn hoogtepunt en Sancerre geniet vandaag de dag van een wereldwijde reputatie voor zijn droge witte wijnen. Aroma’s van citrus, grapefruit, geel fruit, vegetale en buxus toetsen zijn zeer typisch. Men spreekt ook van het typisch aroma van “pipi de chat”. De grote mineraliteit in de wijn komt van de silex- of vuursteenbodems. De rode wijnen zijn gemaakt van pinot noir, hebben een robijnrode kleur en in de neus rijpe zwarte kers. De tannines zijn fluweelzacht. Een rode Sancerre wordt vaak wat gekoeld gedronken.

Gelegen aan de rechteroever van de Loire, dankt de AOC Pouilly-Fumé zijn reputatie aan zijn witte wijnen met een uniek karakter, gemaakt van sauvignon blanc, ook wel "blanc-fumé" genoemd.

Geplant op bodems van Kimmeridgiaanse mergel, vuursteen en kalksteen, brengt de wijngaard van Pouilly-Fumé grote witte wijnen voort met de karakteristieke minerale tonen van vuursteen. Krachtig, geurend en vol in de mond, onderscheiden de witte wijnen van Pouilly-Fumé zich door hun frisheid en mineraliteit, waardoor ze buitengewoon goed kunnen rijpen in de kelder.