De Elzas is een zeer speciale wijnregio met een enorme bodemrijkdom. Het is de ideale plek voor wijnbouw omdat de regio bovendien kan genieten van een echt microklimaat. Lees meer

Toont alle 8 resultaten


De Elzas is een zeer speciale wijnregio met een enorme bodemrijkdom. Het is de ideale plek voor wijnbouw omdat de regio bovendien kan genieten van een echt microklimaat. Gelegen langs het massief van de Vogezen, kent de wijngaard een laag neerslagniveau en profiteert het van een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht.

Deze streek, met zijn diverse terroirs, lange wijnbouwgeschiedenis en invloedrijke producenten, heeft veel te bieden voor wijnliefhebbers.

Al deze bijzonderheden resulteren in zeer typerende en authentieke wijnen die echt het terroir weerspiegelen. Elzas wijnen hebben finesse, mineraliteit en zuiverheid. In de Elzas maakt men voor 90% witte wijnen, in een rijke variëteit: van droog tot zoet en van stil tot mousserend. Ongeveer 14% van de wijngaarden wordt biologisch bewerkt.

De belangrijkste druivensoorten zijn Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner en Gewurztraminer. In rood is dat Pinot Noir.

Riesling: Droge witte wijnen met frisse zuren en levendige structuur. Aroma’s variëren van citrus tot mineraal.

Pinot Blanc: Soepel en licht zuur, ideaal voor vele gerechten.

Gewurztraminer: Zeer aromatisch met exotische fruit- en specerijenaroma’s. Kan zowel droog als zoet zijn.

Pinot Gris: Ronde, complexe wijnen met matige zuurgraad en rijke aroma’s van geel fruit en specerijen.

Sylvaner: Frisse, levendige wijnen met subtiele citrus- en bloemenaroma’s.

Muscat: Zeer aromatisch en fruitig, perfect als aperitief.

Pinot Noir: Elegante rode wijnen met fruitige en muskusachtige aroma’s.

Crémant d’Alsace: Mousserende wijn met AOC-status, goed voor 25% van de productie.

De Elzas heeft 51 Grand Crus, maar die vormen slechts 5% van de totale productie. Slechts vier “edele” druivensoorten zijn toegestaan voor Grand Cru-wijnen: Riesling, Muscat, Pinot Gris en Gewurztraminer.

Wat nog bijzonder is in de Elzas wijnregio is de traditie van de laatgeoogste “Vendange Tardive” wijnen. Je leest het, de Elzas biedt een diversiteit aan kwaliteitswijnen met een rijke historie en gevarieerd terroir, ideaal voor wijnliefhebbers.

Wij werken vnl. met Maison Hugel, één van de oudste wijnhuizen in de Elzas met een lange familiale traditie.

Ze zijn gevestigd in het pittoreske Riquewihr, en verwelkomen er graag bezoekers in hun proeflokaal.

Een groot deel van hun wijngaarden ligt in de beste terroirs van de Elzas ligt, zoals de Grand Cru-locaties.

Ze produceren een breed scala aan wijnen, die zuiver en fris zijn, en een duidelijke expressie zijn van hun terroir. Hun wijnen rijpen vaak goed en kunnen jaren bewaard worden.

Wat zij ook produceren is de wijnstijl “Gentil”. Deze wijnstijl is zo goed als de enige blend die gemaakt mag worden in de Elzas. Gentil-wijnen moeten voor minstens 50% bestaan uit "edele" druivenrassen van de Elzas (Riesling, Muscat, Pinot Gris en Gewurztraminer). De druiven moeten apart worden gevinifieerd voordat ze worden gemengd.