Aan de overkant van de Atlantische Oceaan blijven de wijnen van de Nieuwe Wereld al 20 jaar lang in kwaliteit toenemen. Argentinië is de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika en heeft zich nu opgewerkt tot de vijfde grootste wijnproducent ter wereld. Lees meer

Toont alle 10 resultaten

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan blijven de wijnen van de Nieuwe Wereld al 20 jaar lang in kwaliteit toenemen. Argentinië is de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika en heeft zich nu opgewerkt tot de vijfde grootste wijnproducent ter wereld.

Het wijnbouwkundig erfgoed van Argentinië, dat bijna een halve eeuw oud is, werd geleidelijk opgebouwd toen de Spaanse conquistadores en Italiaanse kolonisten zich in de 16e eeuw in dit land vestigden. De komst van de Jezuïeten rond 1580 leidde tot de introductie van de bonarda, een van de emblematische druivensoorten van het land, die nu 18.000 hectare wijngaarden beslaat.

Argentinië, een bergachtige regio aan de voet van de Andes, herbergt van de hoogs gelegen wijngaarden ter wereld. Cafayate is de hoogste, maar niet de grootste producent. De wijngaarden in het Andesgebergte bevinden zich vaak op grote hoogten, variërend van 1000 tot 3000 meter. Dit zorgt voor aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht, wat gunstig is voor de ontwikkeling van complexe smaken in de druiven.

Het hart van de Argentijnse wijnproductie is Mendoza, verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van de totale wijnproductie van het land. Mendoza heeft een droog klimaat met een overvloed aan zonneschijn en gecontroleerde irrigatie uit de Andes.

De malbec, afkomstig uit Cahors, is de emblematische druivensoort van Argentinië geworden. De zandige en klei-kalkrijke terroirs van de droge regio's zijn ook geschikt voor de teelt van verschillende druivensoorten zoals cabernet sauvignon, populair vanwege zijn krachtige structuur en complexe smaken. Ook chardonnay is een belangrijke druivensoort. Deze levert hier witte rijke, volle wijnen met tonen van tropisch fruit en boterachtige nuances. De torrontés is de belangrijkste inheemse witte druivensoort van Argentinië, bekend om zijn aromatische, bloemige karakter en frisse zuren.