De wijngaarden van de Languedoc, gelegen in het zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Grieken en de Romeinen. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 23 resultaten wordt getoond

Cantalric Les Délices de Capendu: 3 + 1 GRATIS!

Original price was: € 36,80.Current price is: € 27,60.


De wijngaarden van de Languedoc, gelegen in het zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Grieken en de Romeinen.

De Languedoc strekt zich uit langs de zuidoostelijke kust van Frankrijk, van de grens met Spanje in het westen tot de Rhônevallei in het oosten. Het terroir van de Languedoc wordt gekenmerkt door een mix van geologische formaties tussen het Massif Central, de uitlopers van de Pyreneeën en de Middellandse Zee. Deze variëteit zorgt voor een breed scala aan bodems en microklimaten. Daarbij komt het mediterraan klimaat met veel zon, hete zomers en lage, onregelmatige neerslag, wat ideaal is voor de wijnbouw.

De Languedoc heeft 38 appellations en denominaties, waaronder 23 AOC’s en 2 IGP’s.

De introductie van de cru's (kwaliteitswijngaarden) in de Languedoc is een relatief recent fenomeen dat de regionale wijnbouw naar een hoger niveau heeft getild. Crus in de Languedoc worden erkend voor hun unieke terroir, wat resulteert in wijnen met specifieke smaakprofielen en hoge kwaliteit.

Deze classificatie helpt consumenten bij het kiezen van wijnen en biedt hen garanties over de herkomst en kwaliteit van de wijn. Bekende cru's zoals La Clape, Pic Saint-Loup, Minervois-La Livinière brengen elk hun eigen karakteristieken naar voren, van robuuste rode wijnen tot elegante witte wijnen.

Voor rode en rosé wijnen zijn Mourvèdre, Cinsault, Syrah en Grenache Noir de belangrijkste druivensoorten. Voor witte wijnen worden Marsanne, Roussanne, Clairette Blanche, Rolle, Bourboulenc en Viognier gebruikt, aangevuld met regionale variëteiten die een unieke identiteit aan de wijnen geven.

De Languedoc is bovendien de grootste biologische wijnregio van Frankrijk.

De rode wijnen van de Languedoc staan bekend om hun rijke, complexe en zonnige karakter, terwijl de rosé wijnen fris en fruitig zijn. De witte wijnen hebben delicate bloemige en fruitige aroma’s. De diversiteit in stijlen weerspiegelt de veelzijdigheid van het terroir en de passie van de wijnmakers.

De nieuwe generatie wijnmakers in de Languedoc richten zich volop op terroir-expressie en innovatie. Veel wijngaarden liggen op hellingen, en ze experimenteren met wijnbouwtechnieken om de unieke kenmerken van hun land weer te geven. De wijnregio kent dan ook een indrukwekkende diversiteit aan wijnen en appellations.