Zuid-Afrikaanse wijnen hebben een rijke geschiedenis en een diverse wijnbouwcultuur, die sterk wordt beïnvloed door zowel hun geografische ligging als hun historische achtergrond. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 26 resultaten wordt getoond

Zuid-Afrikaanse wijnen hebben een rijke geschiedenis en een diverse wijnbouwcultuur, die sterk wordt beïnvloed door zowel hun geografische ligging als hun historische achtergrond. De wijnbouw in Zuid-Afrika begon in de 17e eeuw met de komst van de Nederlandse kolonisten en later de Franse Hugenoten.

Zuid-Afrika heeft een gevarieerd klimaat dat varieert van mediterraan in de Kaapse regio tot koeler in de kustgebieden en hoger gelegen wijngaarden. Deze variatie in klimaat en bodemtypes draagt bij aan de diversiteit en complexiteit van Zuid-Afrikaanse wijnen. De nabijheid van de oceaan zorgt voor verkoelende briesjes, wat ideaal is voor de druiventeelt.

De meeste wijngaarden in Zuid-Afrika bevinden zich in de West-Kaap. Enkele van de belangrijkste wijnregio’s zijn Stellenbosch, Paarl, Constantia, Swartland, Hemel-en-Aarde vallei ,...

In rood is de belangrijkste druif de Pinotage. Het is een inheemse Zuid-Afrikaanse druif, een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault, bekend om zijn diepe kleur en intense smaak.

Daarnaast komen Cabernet Sauvignon en Shiraz/Syrah veel voor.  Een Zuid-Afrikaanse rode Cape blend bevat altijd een significant aandeel Pinotage, tussen de 30-70%, naast andere druiven zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, en Cabernet Franc. Dit resulteert in een wijn met unieke smaken van rook, banaan en aardse tonen, gecombineerd met fruitigheid en kruidigheid. Een Zuid-Afrikaanse rode Bordeaux blend daarentegen volgt de traditionele Bordeaux-druivencombinatie zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, en Cabernet Franc, zonder Pinotage. Deze wijn heeft meer klassieke Bordeaux-eigenschappen, met strakke tannines, complexe lagen van zwarte bessen, cederhout en grafiet. De Cape blend onderscheidt zich door de toevoeging van Pinotage, wat een karakteristieke Zuid-Afrikaanse twist geeft aan de wijn.

In wit kan je veel Chenin Blanc vinden. Dit is de meest aangeplante druif in Zuid-Afrika, ook wel bekend als Steen. Het kan variëren van droge, frisse stijlen tot rijke, houtgerijpte varianten.

Sauvignon Blanc en Chardonnay worden ook veel aangeplant.