Portugal is een land dat onlosmakelijk verbonden is met wijn, zowel door zijn rijke geschiedenis als door de diversiteit van zijn druivensoorten en wijnen, met als hoogtepunt de portwijnen, deze versterkte Portugese wijnen met een bewaarpotentieel dat een eeuw kan overspannen. Lees meer

Toont alle 11 resultaten

Portugal is een land dat onlosmakelijk verbonden is met wijn, zowel door zijn rijke geschiedenis als door de diversiteit van zijn druivensoorten en wijnen, met als hoogtepunt de portwijnen, deze versterkte Portugese wijnen met een bewaarpotentieel dat een eeuw kan overspannen.

Hoewel wij de portwijnen het best kennen, verdienen andere Portugese wijnen ook de aandacht. Ze zijn zeer authentiek. We bespreken ze kort van noord naar zuid.

In het noorden is de prachtige Vinho Verde regio. In de mond zeer levendig en mineraal, onthult de witte Vinho Verde een licht citroenachtig aroma, bloemige en citrusachtige smaken met een onweerstaanbare frisheid.

De Douro-vallei is één van de oudste wijnregio's van Europa. Met 40.000 hectare wijngaarden langs de oevers van de Douro, onderscheidt deze vallei zich door een prachtig en uitzonderlijk terraslandschap van leisteen. Hier worden twee soorten wijnen geproduceerd: de versterkte Port en de stille Douro DOC-wijnen.

In deze unieke omgeving wordt de Porto Vintage beschouwd als de meest nobele portwijn. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca en Tinto Cão zijn de vijf belangrijkste druivensoorten voor de productie van de beroemde Porto Vintage. Ontstaan uit een slimme methode om de Portugese wijn drie eeuwen geleden beter over zee te vervoeren, is Port vandaag de dag een van de grootste wijnen van Portugal.

De Douro DOC-appellatie werd opgericht met in gedachten de precieze vinificatie van de grote Bordeauxwijnen. Hier worden grote stille rode wijnen geproduceerd van de typische Portugese druivensoorten. Een combinatie van perfecte hellingterroirs, oude culturele knowhow, inheemse druivensoorten en een vinificatiebenadering met Bordeaux-invloeden, resulteert in krachtige en rechtlijnige rode wijnen uit de Douro-regio die liefhebbers van Bordeauxwijnen zullen aanspreken.

Bairrada is een wijnregio in het noordwesten van Portugal, gelegen tussen de steden Aveiro en Coimbra. Bairrada is minder bekend. Daar maken ze robuuste rode wijnen en sprankelende wijnen van de druivensoorten Baga (rood), Maria Gomes, en Bical (wit).

Dão, bekend om zijn elegante rode en witte wijnen van Encruzado (wit), Touriga Nacional, Tinta Roriz, en Alfrocheiro (rood), ligt onder Lissabon.

De appellatie Setúbal ligt in de regio Península de Setúbal in het zuiden van Portugal, ten zuiden van de hoofdstad Lissabon. Het is bekend om zijn zoete Moscatel-wijnen.

Deze wijnen passen goed bij desserts zoals crème brûlée en vruchtengebak.

Dieper nog heb je Alentejo, bekend om volle rode wijnen en aromatische witte wijnen van Aragonez (Tempranillo), Trincadeira, Alicante Bouschet, en Antão Vaz (wit).

In Portugal kan je dus een prachtige wijnreis maken met zoveel verschillende ontdekkingen van noord naar zuid.