Rode wijn is het product dat wordt verkregen door een gehele of gedeeltelijke alcoholische gisting van het sap van al dan niet gekneusde blauwe (en soms ook witte) druivenrassen. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 280 resultaten wordt getoond

Maison Chanzy Rully En Rosey: 5 + 1 GRATIS!

Original price was: € 147,00.Current price is: € 122,50.


Rode wijn is het product dat wordt verkregen door een gehele of gedeeltelijke alcoholische gisting van het sap van al dan niet gekneusde blauwe (en soms ook witte) druivenrassen. Om de kleur te bekomen laat men de schillen macereren tijdens de alcoholische gisting tot de gewenste kleur bereikt is.

Een rode wijn kan droog zijn, waarbij er geen merkbare suikers aanwezig zijn in de wijn. Een rode wijn kan ook zoet zijn, wanneer er nog een hoeveelheid onvergiste suikers aanwezig is in de wijn. Is er voor, tijdens, of na de alcoholische gisting nog extra alcohol toegevoegd aan de wijn, dan noemen we dit een verstrekte wijn.

Rode wijn kan "stil" zijn, dan is er geen merkbaar koolzuurgas (CO2) meer aanwezig in de wijn. Een mousserende rode wijn is een wijn waarin door de werking van CO2 bubbels in het glas merkbaar zijn.

De manier waarop rode wijn gemaakt wordt (=vinificatiemethode) is anders dan hoe witte wijn gemaakt wordt. Nadat de druiven zijn geoogst, worden de bessen gesorteerd en meestal eerst ontrist (=losgemaakt van de tros).  Na het ontristen worden de druiven gekneusd zodat het sap makkelijker kan in contact komen met de schilletjes. Anders dan bij witte wijn worden schillen en sap samen in de cuve gedaan voor verdere gisting. Deze inweking om kleur en aroma's te onttrekken uit de schillen heet maceratie. Bij rode wijn zal men altijd de malolactische gisting laten doorgaan waarbij de zure smaak van de wijn verzacht wordt en een stabiele wijn bekomen wordt. Na de gisting begint de "élevage". Voor het maken van rode wijn gaat men dan over tot assemblage, het mengen of samenvoegen van verschillende wijnen. Dit kunnen wijnen zijn van verschillende druivenrassen, van dezelfde druivenrassen maar uit verschillende wijngaarden, maar ook wijnen met een verschillende gisting of opvoeding. Hiermee wenst de wijnmaker een complexere en evenwichtigere wijn bekomen.

Rode wijn kan gemaakt worden van verschillende druivenrassen, en wordt gemaakt in ontelbare wijnlanden en wijnstreken.

In Frankrijk zijn de grote rode wijnen uit Bordeaux heel gekend, maar ook de pinot noirs uit Bourgogne, de frissere rode wijnen uit de Loire en de vol kruidige wijnen uit de Rhône, de Languedoc en Sud-Ouest zijn prachtig. De belangrijkste druivenrassen zijn bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Syrah en Grenache. Maar niet alleen Franse rode wijnen kunnen bekomen, ontdek de rode wijnen uit Italië, Spanje, Portugal, en nog verder weg uit Chili, Zuid-Afrika of Californië bijvoorbeeld.

De wijnstijl van rode wijn is zeer uiteenlopend: jonge, licht en fruitig, vol, vlezig, elegant, tanninerijk, krachtig, sappig, complex.

Fruitige aroma's in rode wijn kunnen zeer uiteenlopend zijn: van rood fruit zoals aardbei en kers, tot donker fruit zoals zwarte bessen en bramen, en gestoofd fruit zoals bessenjam, ... Daarnaast hebben we het over kruidige aroma's zoals peper, kruidnagel, laurier, vegetale aroma's zoals paprika, bij gebrande aroma's spreken we dan weer over tabak, gebrande koffie, chocolade,...

Wanneer we houtige aroma's bedoelen, gebruiken we woorden als cederhout, sigarenkistje, ...

Rode wijnen zijn de ideale metgezel bij de maaltijd, maar vergeet de optie ook niet bij een aperitiefbord of tapa's bvb, in de zetel bij een goeie film, als meditatiemoment... Door de verschillende wijnstijlen van rode wijnen lenen zij zich tot de meest verfijnde combinaties met alle wereldkeukens. Ontdek onze grote selectie rode wijnen van overal ter wereld.