Schuimwijnen of mousserende wijnen zijn wijnen die een hoeveelheid koolzuurgas (CO2) bevatten. Het koolzuurgas is ofwel toegevoegd aan de wijn door een verdere fermentatie of door een tweede gisting in een gesloten recipiënt. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 212 resultaten wordt getoond

Schuimwijnen of mousserende wijnen zijn wijnen die een hoeveelheid koolzuurgas (CO2) bevatten. Het koolzuurgas is ofwel toegevoegd aan de wijn door een verdere fermentatie of door een tweede gisting in een gesloten recipiënt.

Schuimwijnen kunnen op verschillende wijzen geproduceerd worden. De bekendste methode is de méthode traditionelle, de manier waarop champagne verplicht gemaakt dient te worden, maar die ook buiten de champagnestreek gebruikt wordt. Hierop ingaan zou ons te ver leiden, maar deze methode komt neer op een 2de vergisting op fles.

Mousserende wijn kan gemaakt worden van verschillende druivenrassen, en wordt gemaakt in ontelbare wijnlanden en wijnstreken.

Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt in "La champagne" (=de Champagnestreek). Champagne is een wettelijk beschermde herkomstbenaming, een appellation d'origine protégé. Champagne wordt gemaakt van 3 druivenrassen: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagne bestaat in wit en rosé.

Mousserende wijnen gemaakt in welbepaalde andere Franse regio's dan Champagne volgens de méthode traditionelle, heten Crémants, zoals bvb Crémant d'Alsace. Deze bestaan in wit en rosé.

In Spanje spreken we dan weer over cava. De traditionele druivenrassen voor cava zijn maccabeo, xarel-lo en parellada, maar ook chardonnay en pinot noir bvb zijn toegestaan. Cava bestaat in wit en rosé.

Spumante is de algemene benaming voor een Italiaanse schuimwijn die overal in Italië kan gemaakt worden. Frizzante is een half mousserende wijn, minder harde bubbels in het glas dus. Prosecco is zowel de naam van de Italiaanse schuimwijn uit het noorden van Venetië als ook de naam van het druivenras zelf.

Een mousserende wijn kan zeer droog (= brut nature) maar ook zoet (demi-sec) tot zeer zoet (doux) zijn.

De wijnstijl van schuimwijn is zeer uiteenlopend: fris, levendig of vol, rond bijvoorbeeld. Bij champagne bijvoorbeeld komen vaak de aroma's van brood, amandel en brioche naar voren, maar ook fruitige aroma's zoals groene appel, rijpe appel en abrikoos. Bubbels zijn het ideale aperitief, maar worden ook vaak gecombineerd met verschillende stijlen van gerechten. Ontdek onze grote selectie schuimwijnen van overal ter wereld.