Rosé wijn is wijn gemaakt van blauwe en witte druiven volgens twee methodes. De witte wijnmethode of de methode de pressurage, is de methode waarbij de druiven geperst worden en zo kleur uit de schil onttrokken wordt. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 41 resultaten wordt getoond


Rosé wijn is wijn gemaakt van blauwe en witte druiven volgens twee methodes. De witte wijnmethode of de methode de pressurage, is de methode waarbij de druiven geperst worden en zo kleur uit de schil onttrokken wordt. Net als bij witte wijn wordt de kwaliteit van rosé bepaald in de eerste uren na de oogst en ruim vóór het begin van de alcoholische gisting. De grootste vijand van rosé? Oxidatie. Daarom wordt er vroeg geoogst, heel vroeg, wanneer de ochtenddauw zich voorzichtig op de druiven afzet. Zo behouden de druiven hun schitterende aromatische frisheid. De rode wijnmethode of rosé de saignée / macération is de methode waarbij men de schillen van de druiven tijdens de gisting laat macereren tot de gewenste kleur bereikt is. Met uitzondering van champagne is het nl. in Europa verboden om witte en rode wijn te mengen voor het verkrijgen van rosé wijn.  Het resultaat is een rosé die rijk van kleur, dichter en volumineuzer is, met een body die de rijkheid van het fruit benadrukt.

Een rosé wijn kan droog zijn, waarbij er geen merkbare suikers aanwezig zijn in de wijn. Een rosé wijn kan ook zoet zijn, wanneer er nog een hoeveelheid onvergiste suikers aanwezig is in de wijn.

Rosé wijn kan "stil" zijn, dan is er geen merkbaar koolzuurgas (CO2) meer aanwezig in de wijn. Een mousserende rosé wijn is een wijn waarin door de werking van CO2 bubbels in het glas merkbaar zijn.

Rosé wijn kan gemaakt worden van verschillende druivenrassen, en wordt gemaakt in ontelbare wijnlanden en wijnstreken.

In Frankrijk is de Provence dé regio bij uitstek voor roséwijn, maar ook de roséwijnen uit de Loire en Bordeaux, de donkerroze Tavel uit de Rhône en de sappige rosés uit de Languedoc zijn uitstekend. De belangrijkste druivenrassen zijn bijvoorbeeld Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault. Ook buiten Frankrijk kan je geweldige rosés vinden, ontdek de rosé wijnen uit Italië, Spanje, Portugal, en nog verder weg uit Chili, Zuid-Afrika of Californië bijvoorbeeld.

De wijnstijl van roséwijn is zeer uiteenlopend: jong, licht en fruitig, bloemig, mineraal zuiver, vol, vlezig, elegant, sappig.

Fruitige aroma's in rosé wijn kunnen zeer uiteenlopend zijn: van rood fruit zoals aardbei, framboos en grapefruit tot florale aroma's zoals geparfumeerde zomerbloesems, ...

Rosé wijnen doen direct denken aan terrasjes in de zon, een gemoedelijke sfeer, maar roséwijn heeft veel culinaire mogelijkheden. Een glas rosé past bij een frisse salade, maar kan evengoed een Thaise curry temmen in je mond. Door de authentieke en directe wijnstijlen van rosé wijnen, lenen zij zich tot de meest verfijnde combinaties met alle wereldkeukens. Ontdek onze grote selectie roséwijnen van overal ter wereld.