Bordeaux mag toch nog steeds beschouwd worden als een belangrijke bakermat van de wijn: de grote Bordeauxwijnen betoveren de hele wereld. Het is één van de oudste en meest prestigieuze wijngebieden in het internationaal wijnlandschap. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 103 resultaten wordt getoond


Bordeaux mag toch nog steeds beschouwd worden als een belangrijke bakermat van de wijn: de grote Bordeauxwijnen betoveren de hele wereld. Het is één van de oudste en meest prestigieuze wijngebieden in het internationaal wijnlandschap.

Saint-Emilion, Pomerol, Margaux, Pauillac, Saint-Julien, Saint-Estèphe, Sauternes... De lijst van beroemde Bordeaux AOC's, bekend om hun buitengewone kwaliteit en unieke karakter, is lang.

Klinkende namen als Angélus, Petrus, Lafite Rothschild zijn hier thuis.

Het unieke systeem van verkoop “en primeur” via het “Place de Bordeaux” is uniek in de wijnwereld.

De reputatie van de grote Bordeauxwijnen is gebaseerd op hun rode wijnen, met name op de beroemde Bordeaux-blend bestaande uit de 5 druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec en petit verdot. Maar de regio produceert ook grote witte wijnen, zowel zoete als droge, en mousserende wijnen gemaakt van sauvignon blanc en de beroemde sémillon-druif.

In Bordeaux spreekt men over wijngaarden gelegen op de Rechteroever (Rive Droite), en die van de Linkeroever (Rive Gauche). Deze wijnen hebben een verschillende stijl, dit heeft te maken met het verschil in bodemgesteldheid (terroir).

Vanwege de klei- en kalksteenbodems (m.u.v. Pomerol, waar de wijngaarden geplant zijn op zandgronden met grind) is merlot de koning van de Rive Droite. Dit is de rechteroever van de Gironde en de Dordogne rivier, ten noorden van de Bordeaux-wijngaard. Hier bevinden zich de beroemde Saint-Emilion, Pomerol en Fronsac.

De Rive Gauche verwijst naar de wijnen van de Médoc en de Graves. Hier is cabernet sauvignon de ster en gedijt hij goed dankzij de grindbodems die de warmte van de dag teruggeven aan de wijnstok. De wijnen van de Linkeroever hebben een andere stijl en persoonlijkheid, een typische geurpalet van gestoofde zwarte vruchten en kruidigheid, en een tanninestructuur die prachtig versoepelt met de tijd om legendarische wijnen te worden.