Sherry is een versterkte wijn die afkomstig is uit de regio Jerez de la Frontera in Zuid-Spanje. Hij wordt gemaakt van witte druiven, voornamelijk de Palomino-druif, die worden gefermenteerd tot een basiswijn. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 25 resultaten wordt getoond

Sherry is een versterkte wijn die afkomstig is uit de regio Jerez de la Frontera in Zuid-Spanje.

Hij wordt gemaakt van witte druiven, voornamelijk de Palomino-druif, die worden gefermenteerd tot een basiswijn. Vervolgens wordt de wijn versterkt door het toevoegen van een gedistilleerde drank, meestal brandy, waardoor het alcoholgehalte toeneemt.

De term "Sherry" is beschermd en mag alleen worden gebruikt voor wijnen die uit de specifieke regio's Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María komen. De beschermde herkomststatus is vergelijkbaar met de Franse AOC (Appellation d'Origine Contrôlée).

Wat Sherry uniek maakt, is niet alleen de herkomst maar ook het specifieke productieproces en rijpingssysteem genaamd “Solera” waarbij jonge wijnen geleidelijk geblend worden met oudere vaten. Dit zorgt voor een continue evolutie van smaken en geeft elke fles Sherry een diepte en complexiteit die moeilijk te evenaren is.

Sherry kent een variëteit aan smaakprofielen, variërend van droog tot zoet. Van de lichte en knapperige droge Fino, over Manzanilla (een subtype van Fino, afkomstig uit Sanlúcar de Barrameda), de Amontillado (medium droog), tot de rijke en nootachtige Oloroso, Palo Cortado (een zeldzame mix tussen Fino en Oloroso) en zoete Sherry-varianten zoals Pedro Ximénez en Moscatel.

Elke Sherry-stijl heeft zijn unieke kenmerken die perfect passen bij diverse gelegenheden en gerechten. Het is aan de proevers om de perfecte foodpairing te vinden! Algemeen geldt dat Sherry goed werkt met zoute, hartige en pittige gerechten.

*Als aperitief kom je terecht bij de Fino en Manzanilla. Deze zou je ook kunnen combineren bij lichte zeevruchten, olijven, amandelen en milde kazen zoals manchego. De authentieke combinatie van verse tonijn en manzanilla kan je proeven in de dorpjes aan de Costa de la Luz.

*Amontillado is dan weer perfect te combineren bij vis op de grill, of bij meer gemarineerde gerechten. Kies je voor kaas, dan mag dat een meer notige kaas zoals comté zijn.

*Oloroso gaat goed samen met geroosterd vlees en sterk doorsmakende kazen zoals blauwe kaas of cheddar.

*De zoete variant Pedro Ximénez (PX) is een uitstekende keuze bij desserts met chocolade, ijs, gedroogd fruit, en noten. Probeer het bij een chocoladetaart, panna cotta, of over vanille-ijs.