In tegenstelling tot de Europese wijngaarden is Australië geen land met een millennia-oude wijngeschiedenis. De wijnbouw begon hier toen de eerste Britse kolonisten voet aan wal zetten op dit grote eiland in Oceanië, in 1788. Lees meer

Toont alle 3 resultaten

In tegenstelling tot de Europese wijngaarden is Australië geen land met een millennia-oude wijngeschiedenis. De wijnbouw begon hier toen de eerste Britse kolonisten voet aan wal zetten op dit grote eiland in Oceanië, in 1788.

Australië heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot één van de meest prominente wijnlanden ter wereld. Door gebruik van moderne technologie is de productie hier van consistent hoge kwaliteit.

Australische wijnen zijn divers, variërend van krachtige rode wijnen tot verfijnde witte wijnen. Het land produceert zowel monocepages als blends.

Australische wijnen komen uit maar liefst 60 verschillende wijnregio's, verspreid van west naar oost, voornamelijk in het zuiden van het continent.

De belangrijkste wijnregio’s zijn Barossa Valley in Zuid-Australië (bekend om zijn rijke, krachtige Shiraz-wijnen), Hunter Valley in New South Wales (één van de oudste wijnregio's van Australië, beroemd om zijn Semillon-wijnen) en Margaret River in Western Australia (staat bekend om zijn Cabernet Sauvignon en Chardonnay).

De populaire druivensoorten zijn:

Shiraz: de belangrijkste en meest aangeplante druivensoort in Australië. Australische Shiraz staat bekend om zijn rijke smaak, kruidigheid en volheid.

Cabernet Sauvignon: veel voorkomend in regio's zoals Coonawarra en Margaret River. Deze wijnen zijn vaak krachtig en kunnen goed rijpen.

Chardonnay: breed aangeplant en variërend van rijke, boterige stijlen tot frisse, minerale wijnen.

Riesling: m.n. populair in koele regio's zoals Clare Valley en Eden Valley, waar het scherpe, aromatische wijnen produceert.

Semillon: vooral bekend uit Hunter Valley, waar het lichte, frisse wijnen produceert die goed kunnen rijpen.

De grote diversiteit van de verschillende regio's, die elk uniek zijn in hun geologie en klimaat, vormt een interessant lappendeken van terroirs. Hierdoor belichamen Australische wijnen de essentie van het land waar ze zijn ontstaan en vertellen ze het verhaal van een eiland-continent met vele gezichten.