Bourgogne is één van de meest gerespecteerde en historische wijnregio’s ter wereld. Gelegen in het oosten van Frankrijk, strekt Bourgogne zich uit van Chablis in het noorden tot de Beaujolais-regio in het zuiden. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 34 resultaten wordt getoond

Maison Chanzy Rully En Rosey: 5 + 1 GRATIS!

Original price was: € 147,00.Current price is: € 122,50.


Bourgogne is één van de meest gerespecteerde en historische wijnregio's ter wereld. Gelegen in het oosten van Frankrijk, strekt Bourgogne zich uit van Chablis in het noorden tot de Beaujolais-regio in het zuiden.

Van noord naar zuid is Bourgogne geografisch onderverdeeld in verschillende subregio's:

-Chablis: beroemd om zijn frisse en minerale chardonnays. Chardonnay heeft hier een hoge zuurgraad, minerale tonen, en frisse citrus- en groene appelaroma's.

-Côte de Nuits: bekend om zijn krachtige en complexe rode wijnen, voornamelijk gemaakt van pinot noir. Diepe en krachtige wijnen, met complexe lagen van rood en zwart fruit, aardse tonen, specerijen, en soms een hint van truffel.

-Côte de Beaune: beroemd om zowel zijn elegante rode wijnen als zijn rijke en verfijnde witte wijnen. De witte wijnen zijn rijk en complex, met smaken van rijpe appel, peer, honing, boter, en noten, vaak met een romige textuur. De rode wijnen zijn eleganter en meer verfijnd, met heldere kersen- en frambozenaroma's, bloemige tonen, en een zijdeachtige structuur.

-Côte Chalonnaise: een regio met zowel rode als witte wijnen, vaak met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hier zijn de wijnen vaak veelzijdig en meer betaalbaar, met levendige fruitaroma's en een toegankelijke stijl.

-Mâconnais: bekend om zijn witte wijnen van chardonnay, die vaak een fruitigere en toegankelijkere stijl hebben. Denk aan aroma's van tropisch fruit en bloemen, soms met een subtiele hint van eik.

De appellatie Bourgogne is echt een “geval apart”, niet te vergelijken met enige andere wijnregio. Vanuit de lucht bekeken is het een lappendeken van 84 appellaties. Dit aanzienlijke aantal appellations dat de wijnen van Bourgogne vormt, is te verklaren door de diversiteit van de terroirs. In de Bourgogne regio spreekt men over “climats”, dit zijn unieke combinaties van een terroir waarvan de grenzen eeuwen geleden zijn getrokken op basis van de typische kwaliteiten van de bodems en het klimaat. De Bourgogne classificatie werd in de middeleeuwen opgesteld door Bourgondische monniken, en geldt tot op vandaag. Je hebt vier niveaus: de regionale appellation die zich kan uitstrekken over de hele subregio (denk aan AOC Bourgogne Aligoté bvb), de village appellation, de Premier Cru (verwijst naar een terroir met uitzonderlijke kenmerlen) en ten slotte de Grand Cru (dit gaat slechts over enkele wijnbouwdorpen, met zeer strenge productienormen), het hoogste niveau van appellation.

Bourgogne is de bakermat van chardonnay en pinot noir. Hier maakt men monocepagewijnen in rood en wit, waarvan verschillende appellaties erkend worden als de meest prestigieuze crus ter wereld. Denk maar aan Romanée-Conti, Clos de Vougeot, Corton Charlemagne.

Voor Bourgogne wijnen werken wij al generaties samen met Maison Joseph Drouhin, één van de meest gerespecteerde wijnhuizen in Bourgogne, gelegen in Beaune, bekend om zijn uitgebreide assortiment wijnen die de diversiteit en kwaliteit van de Bourgondische terroirs weerspiegelen. Het huis produceert enkele van de beste wijnen in de regio, maar een van de meest beroemde en hoogst gewaardeerde wijnen van Joseph Drouhin is de Clos des Mouches, zowel in rood als in wit beschikbaar.

Dankzij de mozaïek van terroirs waaruit ze ontstaan, kunnen ze in Bourgogne met slechts 2 druiven toch zo een variatie aan wijnstijlen creëren. Bourgogne wijnen zijn algemeen wel te beschouwen als elegant en verfijnd, maar ze hebben elk hun eigen expressie van het terroir en hun eigen typische stijl.

Bourgogne is trouwens ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, dat zegt ook al zeer veel over de schoonheid van deze wijnregio, en maakt Bourgogne één van de meest mythische wijngebieden ter wereld.