Gin is een distillaat op basis van graan of melasse. De jeneverbes, waaraan gin zijn naam ontleent, is het essentieel ingrediënt. Behalve de verplichte jeneverbessen omvat een ginreceptuur een hele reeks andere botanicals, zoals kardemom, koriander, citroen- en sinaasappelschil, maar bvb ook iriswortel en zoethout.

Resultaat 1–16 van de 164 resultaten wordt getoond

Flemish Gin 23 + 4 gratis tonics

Original price was: € 46,00.Current price is: € 40,00.

De aroma’s kunnen door infusie, maceratie of distillatie aan het basis (graan)distillaat worden toegevoegd. Er zijn verschillende gincategoriën. De “Distilled gins” worden verkregen door herdistillatie (1 of meerdere keren) van een gedistilleerde drank met verschillende kruiden en planten. "London dry gins" zijn gedistilleerde gins waaraan na de herdistillatie geen ingrediënten (aroma's of kleurstoffen of een extra distillaat) meer mogen worden toegevoegd, behalve suiker, in strikte verhoudingen. “Old Tom” stijl Gins zijn gins in de licht zoete stijl van de 18de eeuw. “Compound gins” worden in tegenstelling tot de “Distilled gins” niet geherdistilleerd, maar bekomen hun smaak louter door toevoeging van essences.

 

Het alcoholgehalte van gin bedraagt in Europa ten minste 37,5%.   Gin wordt net als whisky en wodka overal in de wereld gedistilleerd, en door toevoeging van lokale botanicals ontstaat telkens opnieuw een unieke smaak. De belangrijkste smaakprofielen voor een gin zijn citrus-kruidg, fris, complex of fruitig.

 

Gin wordt vooral gebruikt in de combinatie met tonic, als een G&T, maar vormt ook een belangrijk ingrediënt in verschillende cocktailrecepten. Op dit moment is de ginsector booming. Duizenden ambachtelijke stokerijen brengen hun eigen gin op de markt.