Italië is één van de oudste en meest vooraanstaande wijnlanden ter wereld. Italië heeft een lange wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot meer dan 4000 jaar geleden. De Grieken noemden Italië “Oenotria”, wat “land van de wijn” betekent. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 99 resultaten wordt getoond

Italië is één van de oudste en meest vooraanstaande wijnlanden ter wereld. Italië heeft een lange wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot meer dan 4000 jaar geleden. De Grieken noemden Italië "Oenotria", wat "land van de wijn" betekent. De Etrusken en de Romeinen gaven de Italiaanse wijnen hun nobele reputatie. De Romeinen verbeterden de wijnbouwtechnieken en introduceerden wijn in hun hele rijk.

Vandaag de dag behoren Italiaanse wijnen tot de beste ter wereld, dankzij deze lange ononderbroken geschiedenis van wijnbouw en de uitzonderlijke terroirs van het land. Het land is tegenwoordig de grootste wijnproducent ter wereld in volume. Van fruitige rode wijnen die ideaal zijn als aperitief tot grote rode bewaarwijnen, van mousserende witte wijnen zoals Prosecco en Asti tot grote droge witte wijnen, en niet te vergeten de dessertwijnen en versterkte wijnen, Italië biedt alle stijlen van wijn.

Italië heeft een zeer gevarieerd klimaat en terroir, van de koele Alpen in het noorden tot het warme mediterrane klimaat in het zuiden. Deze diversiteit zorgt voor een breed scala aan wijnstijlen.

Italië is verdeeld in 20 wijnbouwregio's, elk met zijn eigen unieke klimaat, bodems en druivensoorten. Bekende regio's zijn onder andere Toscane, Piemonte, Veneto en Sicilië. Italië hanteert een classificatiesysteem voor wijnen dat lijkt op het Franse systeem. DOC (Denominazione di Origine Controllata) en DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) wijnen moeten voldoen aan strikte regels wat betreft druivensoorten, opbrengsten en productiemethoden. IGT: Indicazione Geografica Tipica is een flexibeler systeem dat wijnen toelaat die niet binnen de strenge regels van DOC of DOCG vallen, maar toch van hoge kwaliteit kunnen zijn. Met 533 appellations (DOCG, DOC en IGT samen) verspreid over bijna 690.000 hectare, beslaat de wijngaardoppervlakte van Italië ongeveer 9% van het wereldwijde wijngaardoppervlak.

De appellations zijn verspreid over het hele land, van noord naar zuid en van oost naar west, waardoor er overal iconische rode en witte wijnen te vinden zijn. De lijst met iconische Italiaanse wijnen is lang. In Toscane heb je Chianti, Brunello di Montalcino en de Super Tuscans (Super Tuscans: In de jaren '70 begonnen Toscaanse wijnmakers met het maken van wijnen van internationale druivensoorten buiten het DOC/DOCG-systeem, wat leidde tot de creatie van de prestigieuze Super Tuscans.). Piemonte is bekend om Barolo en Barbaresco, gemaakt van de Nebbiolo-druif.

In Veneto is er de Amarone della Valpolicella en Prosecco.

Italië heeft meer inheemse druivensoorten dan enig ander land, met meer dan 400 geregistreerde variëteiten. Bekende voorbeelden zijn Sangiovese, Nebbiolo, Barbera en Montepulciano. Tegenwoordig keert Italië duidelijk terug naar inheemse druivensoorten. Deze trend weerspiegelt een sterke verbondenheid van de wijnbouwers met dit onschatbare natuurlijke erfgoed.

Naast inheemse variëteiten worden ook internationale druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay veel verbouwd, vaak in innovatieve blends zoals de Super Tuscans.

Italië is één van de grootste wijnexporteurs ter wereld. Wie is er nog nooit bezweken voor de charme van Italië? Met haar betoverende landschappen, melodieuze taal, olijfolie en ongeëvenaarde gastronomie blijft Italië fascineren. Italië, al eeuwenlang een wijnland, heeft een sterke wijnidentiteit die varieert per regio. De culinaire inzetbaarheid van de Italiaanse wijnen is eindeloos. In de Italiaanse keuken, van pizza en pasta tot luxe gastronomische gerechten, is er voor elk gerecht een match.