Jenever: zonder twijfel is deze gedistilleerde drank van granen (gerst, rogge, maïs), op basis van jeneverbessen en kruiden cultureel erfgoed van België, en de Lage Landen in het algemeen. Hier komt de rijke traditie van Vlaamse en Nederlandse distillatiekunst tot leven. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 71 resultaten wordt getoond

Sinds 2008 wordt jenever in de EU beschermd als appellation d’origine contrôlée, net als al eerder het geval was voor whisky en cognac. De namen graanjenever, graangenever en genièvre de grains zijn voorbehouden voor België, Nederland en Frankrijk (Nord en Pas-de-Calais).

Enkele namen mogen slechts plaatselijk worden gebruikt: O’ de Flander-Oost-Vlaamse Graanjenever (Oost-Vlaanderen, waaronder ook onze Oude Jenever Dirk Martens valt) Hasseltse jenever (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek), Balegemse jenever (Balegem), peket-pékèt met of zonder ‘de Wallonie’ (Waals Gewest), Genièvre Flandres Artois (Nord en Pas-de-Calais) en Ostfriesischer Korngenever (Duitsland).

Een belangrijk onderscheid in de wereld van jenever is het verschil tussen oude en jonge jenever. Ook de benamingen jonge en oude jenever mogen alleen gebruikt worden in België en Nederland. De termen verwijzen niet naar de leeftijd van de drank, maar naar de productiemethoden en smaakprofielen. Jonge jenever wordt gekenmerkt door een zachtere, neutrale smaak en wordt vaak aangevuld met kruiden. Oude jenever daarentegen heeft een voller karakter, verkregen door een langere rijping in houten vaten, wat resulteert in een complexer aroma en een rijkere smaakbeleving.

Ontdek de verfijning en verscheidenheid van deze karaktervolle spirits die diepgeworteld zijn in de cultuur en geschiedenis van de Lage Landen.