Provence
De Provence is een dynamische wijnregio in het zuidoosten van Frankrijk, bekend om zijn schilderachtige landschappen, rijke geschiedenis en natuurlijk zijn beroemde rosƩwijnen. Of je nu van lichte, verfrissende rosƩwijnen houdt of op zoek bent naar krachtige rode wijnen, de Provence heeft voor elk wat wils. Lees meer
Summertime
€ 12,10 – € 74,00Miraval RosĆ©
€ 20,80 – € 100,00Ultimate Provence RosĆ©
€ 19,80 – € 43,00The Pale
€ 14,40By Ott
€ 19,60Ott ChĆ¢teau de Selle
€ 35,50 – € 71,00ChĆ¢teau Saint-Maur Clos de Capelune
€ 60,50 – € 120,00De Provence is een dynamische wijnregio in het zuidoosten van Frankrijk, bekend om zijn schilderachtige landschappen, rijke geschiedenis en natuurlijk zijn beroemde rosĆ©wijnen. Of je nu van lichte, verfrissende rosĆ©wijnen houdt of op zoek bent naar krachtige rode wijnen, de Provence heeft voor elk wat wils. Het is een topbestemming voor wijnliefhebbers van over de hele wereld. De Provence biedt prachtige wijnroutes die bezoekers door schilderachtige wijngaarden, charmante dorpjes en historische steden leiden.
De Provence strekt zich uit van de RhĆ“ne in het westen tot de Italiaanse grens in het oosten, en van de Middellandse Zee in het zuiden tot de Alpen in het noorden.Ā Gelegen tussen de Maritieme Alpen en de Middellandse Zee, geniet de ProvenƧaalse wijngaard van een ideale ligging tussen zee en bergen. Stranden, baaien, kreken en rotsen vormen de kusten van de regio, terwijl reliĆ«fs zoals de berg Sainte-Victoire en het vulkanische massief van de EstĆ©rel de vormen van deze atypische wijngaard schetsen. Hier heerst een typisch mediterraan klimaat met hete, droge zomers en milde winters. De mistralwind speelt ook een belangrijke rol in het gezond houden van de wijngaard.
De Provence is vooral beroemd om zijn rosƩwijnen, die ongeveer 90% van de productie uitmaken. De rosƩs zijn meestal licht, droog en fruitig met smaken van rode bessen, citrusvruchten en soms een vleugje kruiden.
Hoewel minder bekend dan de rosĆ©s, produceert de Provence ook enkele uitstekende rode wijnen, vaak van druivensoorten zoals Grenache, Syrah, MourvĆØdre, en Cinsault.
Witte wijnen uit de Provence zijn schaars maar steeds meer in opkomst, gemaakt van druiven zoals Rolle (Vermentino), Clairette, Bourboulenc en Ugni Blanc. Ze zijn meestal fris en aromatisch met tonen van citrus en witte bloemen.
Alle wijnen zijn hier bijna assemblages, waarbij dus verschillende druivenrassen worden gemengd, dit is een ware traditie in de Provence.
De grootste appellatie is de CĆ“tes de Provence, waarin ze zowel rosĆ© als wit als rood mogen produceren. Voor krachtige wijnen, vnl. gemaakt van MourvĆØdre moet je in de appellatie Bandol zijn. De appellatie
Coteaux d'Aix-en-Provence ligt ten westen van de CƓtes de Provence en produceert ook voornamelijk rosƩ, naast wat rood en wit.
Dan heb je nog Cassis, een kleine appellatie nabij Marseille, beroemd om zijn frisse, aromatische witte wijnen, voornamelijk van Marsanne en Clairette.
Ten slotte is er nog de appellatie Les Baux-de-Provence, bekend om zijn biologische en biodynamische wijnen. Deze appellatie produceert voornamelijk rode en rosƩwijnen.
Veel wijnmakers in de Provence gebruiken niet alleen hun eeuwenoude methodes maar gaan vooral volop voor duurzame en biologische landbouw.
De meeste rosƩwijnen worden gemaakt via de "directe persing" methode, waarbij de druiven na een korte schilweking zachtjes worden geperst om een lichte kleur en delicate smaak te verkrijgen. Sommige rosƩs worden ook gemaakt via de saignƩe-methode, waarbij een deel van het sap van rode wijn wordt afgetapt om een intensere kleur en smaak te krijgen.