Spanje is één van de grootste wijnlanden ter wereld, met meer oppervlakte wijngaard dan Italië en Frankrijk! Door het grote aantal wijngaarden in het hele land, de verschillende druivensoorten en stijlen, is Spanje een belangrijke speler in de wijnindustrie geworden met kwalitatieve wijnen tegen betaalbare prijzen en sommige bodegas die internationaal steeds bekender worden. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 48 resultaten wordt getoond

Spanje is één van de grootste wijnlanden ter wereld, met meer oppervlakte wijngaard dan Italië en Frankrijk! Door het grote aantal wijngaarden in het hele land, de verschillende druivensoorten en stijlen, is Spanje een belangrijke speler in de wijnindustrie geworden met kwalitatieve wijnen tegen betaalbare prijzen en sommige bodegas die internationaal steeds bekender worden. Spanje is één van de weinige landen die niet door de druifluis (Phylloxera) werd getroffen, waardoor het in de 19de eeuw de rest van Europa van wijn kon voorzien.

Spanje cultiveert voornamelijk de tempranillo, een belangrijke druivensoort die in verschillende wijnbouwgebieden onder verschillende lokale namen voorkomt, evenals de witte druivensoort airén. Naast lokaal gekweekte inheemse druivensoorten zijn er ook veel internationale druivensoorten aanwezig, zoals chardonnay of sauvignon blanc voor de witte wijnen, en cabernet sauvignon, merlot en syrah voor de rode wijnen.

Hieronder een kort overzicht:

-Tempranillo: de belangrijkste rode druif van Spanje, bekend om zijn veelzijdigheid en vermogen om complexe, goed gestructureerde wijnen te produceren. Tempranillo is de ruggengraat van wijnen uit Rioja en Ribera del Duero.

-Garnacha (Grenache): een andere prominente rode druif, vaak gebruikt in blends en bekend om zijn fruitige en kruidige karakter. Vooral populair in de regio's Priorat en Navarra.

-Albariño: een aromatische witte druif, voornamelijk geteeld in Galicië, in de DO Rías Baixas. Albariño wijnen zijn fris, fruitig en vaak mineraal van karakter.

-Verdejo: een witte druif uit de DO Rueda, die frisse, aromatische wijnen produceert met tonen van citrus en kruiden.

-Airén: de meest aangeplante witte druif in Spanje, vooral gebruikt voor bulkwijnen en brandyproductie. Minder bekend om zijn kwaliteit.

-Palomino: de belangrijkste druif voor de productie van Sherry in de regio Jerez.

-Cariñena (Carignan): een rode druif die vaak wordt gebruikt in blends, bekend om zijn diepe kleur en tannines.

-Monastrell (Mourvèdre): veel aangeplant in het zuidoosten van Spanje, vooral in Jumilla en Yecla. Het produceert volle, rijke wijnen.

-Macabeo (Viura), Parellada, Xarel·lo: deze drie witte druiven worden voornamelijk gebruikt voor de productie van Cava, de beroemde Spaanse mousserende wijn.

De Spaanse wijnen komen uit wijnbouwgebieden verspreid over het hele land, elk met hun eigen kenmerken. Castilla-La-Mancha is de grootste aaneengesloten wijnbouwregio ter wereld in termen van productiegebied.

In het noorden staan de rode wijnen van Rioja, gemaakt van tempranillo en garnacha (grenache), bekend om hun kwaliteit. De aangrenzende provincie Navarra heeft zijn reputatie opgebouwd met roséwijnen van garnacha en met rode wijnen van cabernet sauvignon en merlot.

In het hart van het land valt de provincie Castilla-y-León op met de prestigieuze en robuuste wijnen van de Ribera del Duero, gemaakt van tempranillo, hier vaak Tinto Fino of Tinta del País genoemd. Deze regio produceert enkele van de meest gerenommeerde wijnen ter wereld van uitzonderlijke domeinen zoals de bodega Vega Sicilia. Internationaal erkend voor de hoge kwaliteit van zijn wijnen, is de prestigieuze appellatie DOQ Priorat (Denominación de Origen Calificada) gelegen in de provincie Catalonië. Afkomstig van een terroir met zeer lage opbrengsten, staan de rode wijnen van Priorat bekend om hun unieke textuur, brede aromatische palet en groot rijpingspotentieel. Catalonië herbergt ook de appellatie DO Penedès, minder bekend maar net zo eervol.

De wijnen van Bierzo of Toro, twee opkomende appellaties in de Spaanse wijnbouw, zijn kwaliteitswijnen met een groeiende bekendheid.

In de afgelopen jaren zijn er veel structurele investeringen gedaan om de ontwikkeling van de Spaanse wijngaarden te waarborgen. De aanplanting van druivenstokken is herzien door enerzijds jonge planten te bevorderen ter vervanging van minder productieve wijnstokken en anderzijds door de mechanische oogst te democratiseren, waardoor de productiviteit van de bodegas toeneemt.

De Spaanse wijnen, met hun groeiende bekendheid en productie, worden erkend om hun hoge kwaliteit, charme en unieke karakter.