Barbera is een van de belangrijkste en meest aangeplante druivensoorten van Italië. Het is een oude druivensoort die zijn oorsprong vindt in Piëmonte en daar een prominente rol speelt. De naam “Barbera” is mogelijk afgeleid van het woord “barbaro,” dat “ruw” of “wild” betekent, wat zou kunnen verwijzen naar de robuuste aard van de wijn die ervan gemaakt wordt.

Barbera-wijnen zijn veelzijdig en makkelijk drinkbaar. Ze hebben een levendige zuurgraad, wat hen een frisse en sappige smaak geeft en de wijn rijpingspotentieel geeft. Barbera-wijnen hebben meestal uitgesproken aroma’s en smaken van rood fruit, zoals kersen, pruimen, en soms bessen. Naast fruitige aroma’s kunnen Barbera-wijnen ook tonen van kruiden, aardse elementen en soms een vleugje chocolade of vanille (voor wijnen die in eikenhout zijn gerijpt) vertonen.

Traditioneel past Barbera uitstekend bij Italiaanse gerechten met tomatensaus, zoals pasta’s met tomatensaus, pizza, …, maar ook bij Antipasti, gerechten met paddenstoelen omwille van zijn aardse tonen en geroosterde groenten omwille van zijn mooie zuurtjes die alles in balans brengt.

Hoewel Piemonte de thuisbasis is van de beste en meest bekende Barbera-wijnen, wordt de druif ook in andere delen van Italië en de wereld verbouwd, zoals in Oltrepò Pavese (Lombardije) en in de Verenigde Staten (Californië), Argentinië, en Australië, waar hij in warmere klimaten een iets ander smaakprofiel kan ontwikkelen.