De Provence is een dynamische wijnregio in het zuidoosten van Frankrijk, bekend om zijn schilderachtige landschappen, rijke geschiedenis en natuurlijk zijn beroemde roséwijnen. Of je nu van lichte, verfrissende roséwijnen houdt of op zoek bent naar krachtige rode wijnen, de Provence heeft voor elk wat wils. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 18 resultaten wordt getoond

De Provence is een dynamische wijnregio in het zuidoosten van Frankrijk, bekend om zijn schilderachtige landschappen, rijke geschiedenis en natuurlijk zijn beroemde roséwijnen. Of je nu van lichte, verfrissende roséwijnen houdt of op zoek bent naar krachtige rode wijnen, de Provence heeft voor elk wat wils. Het is een topbestemming voor wijnliefhebbers van over de hele wereld. De Provence biedt prachtige wijnroutes die bezoekers door schilderachtige wijngaarden, charmante dorpjes en historische steden leiden.

De Provence strekt zich uit van de Rhône in het westen tot de Italiaanse grens in het oosten, en van de Middellandse Zee in het zuiden tot de Alpen in het noorden. Gelegen tussen de Maritieme Alpen en de Middellandse Zee, geniet de Provençaalse wijngaard van een ideale ligging tussen zee en bergen. Stranden, baaien, kreken en rotsen vormen de kusten van de regio, terwijl reliëfs zoals de berg Sainte-Victoire en het vulkanische massief van de Estérel de vormen van deze atypische wijngaard schetsen. Hier heerst een typisch mediterraan klimaat met hete, droge zomers en milde winters. De mistralwind speelt ook een belangrijke rol in het gezond houden van de wijngaard.

De Provence is vooral beroemd om zijn roséwijnen, die ongeveer 90% van de productie uitmaken. De rosés zijn meestal licht, droog en fruitig met smaken van rode bessen, citrusvruchten en soms een vleugje kruiden.

Hoewel minder bekend dan de rosés, produceert de Provence ook enkele uitstekende rode wijnen, vaak van druivensoorten zoals Grenache, Syrah, Mourvèdre, en Cinsault.

Witte wijnen uit de Provence zijn schaars maar steeds meer in opkomst, gemaakt van druiven zoals Rolle (Vermentino), Clairette, Bourboulenc en Ugni Blanc. Ze zijn meestal fris en aromatisch met tonen van citrus en witte bloemen.

Alle wijnen zijn hier bijna assemblages, waarbij dus verschillende druivenrassen worden gemengd, dit is een ware traditie in de Provence.

De grootste appellatie is de Côtes de Provence, waarin ze zowel rosé als wit als rood mogen produceren. Voor krachtige wijnen, vnl. gemaakt van Mourvèdre moet je in de appellatie Bandol zijn. De appellatie

Coteaux d'Aix-en-Provence ligt ten westen van de Côtes de Provence en produceert ook voornamelijk rosé, naast wat rood en wit.

Dan heb je nog Cassis, een kleine appellatie nabij Marseille, beroemd om zijn frisse, aromatische witte wijnen, voornamelijk van Marsanne en Clairette.

Ten slotte is er nog de appellatie Les Baux-de-Provence, bekend om zijn biologische en biodynamische wijnen. Deze appellatie produceert voornamelijk rode en roséwijnen.

Veel wijnmakers in de Provence gebruiken niet alleen hun eeuwenoude methodes maar gaan vooral volop voor duurzame en biologische landbouw.

De meeste roséwijnen worden gemaakt via de "directe persing" methode, waarbij de druiven na een korte schilweking zachtjes worden geperst om een lichte kleur en delicate smaak te verkrijgen. Sommige rosés worden ook gemaakt via de saignée-methode, waarbij een deel van het sap van rode wijn wordt afgetapt om een intensere kleur en smaak te krijgen.