Witte wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door een gehele of gedeeltelijke alcoholische gisting van het sap van witte en/of blauwe druivenrassen, waarbij men erover waakt dat er geen kleur uit de schillen wordt onttrokken. Lees meer

Resultaat 1–16 van de 154 resultaten wordt getoond


Witte wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door een gehele of gedeeltelijke alcoholische gisting van het sap van witte en/of blauwe druivenrassen, waarbij men erover waakt dat er geen kleur uit de schillen wordt onttrokken.

Een witte wijn kan droog zijn, waarbij er geen merkbare suikers aanwezig zijn in de wijn. Een witte wijn kan ook zoet zijn, wanneer er nog een hoeveelheid onvergiste suikers aanwezig is in de wijn. Is er voor, tijdens, of na de alcoholische gisting nog extra alcohol toegevoegd aan de wijn, dan noemen we dit een verstrekte wijn.

Witte wijn kan "stil" zijn, dan is er geen merkbaar koolzuurgas (CO2) meer aanwezig in de wijn. Een mousserende witte wijn is een wijn waarin door de werking van CO2 bubbels in het glas merkbaar zijn.

De manier waarop witte wijn gemaakt wordt (=vinificatiemethode) is anders dan hoe rode wijn gemaakt wordt. Nadat de druiven zijn geoogst, worden de bessen gesorteerd. Voor het maken van witte wijn worden de druiven onmiddellijk na de oogst geperst en laat men verder enkel de most, d.w.z. het ongegiste druivensap, vergisten in gistingstanks. Wit druivensap komt troebel uit de pers en moet worden geklaard. Dit gebeurt door het sap te laten bezinken in een tank gedurende 24-48uur (=débourbage). De gistingstanks zijn over het algemeen van roestvrij staal, hoewel ook cementtanks of houten vaten worden gebruikt. Om de aromatische frisheid van de bessen te bewaren, wordt de temperatuur in de kuipen verlaagd tot 12 à 22°C.  Afhankelijk van de rijpheid van de bessen en de gewenste hoeveelheid restsuiker, duurt de alcoholische gisting tussen 2 en 4 weken. Na de gisting begint de "élevage" en beschikt de wijnmaker over verschillende methodes. De wijn kan worden opgeslagen in inox tanks tot aan de botteling, of de wijn kan rijpen op houten vaten. Hout beïnvloedt de smaak van de wijn enorm. Sommige witte wijnen, zoals deze gemaakt van chardonnay, winnen aan complexiteit met extra kruidigheid, vanille en getoaste toetsen.

Witte wijn kan gemaakt worden van verschillende druivenrassen, en wordt gemaakt in ontelbare wijnlanden en wijnstreken.

In Frankrijk zijn de grote witte wijnen uit de Bourgogne heel gekend, maar ook de monocepages uit de Elzas en de Loire, de prachtige frisse en zoete wijnen uit Bordeaux en de diverse witte wijnstijlen uit de Rhônevallei zijn prachtig. De belangrijkste druivenrassen zijn bijvoorbeeld Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling Chenin, en Semillon of Gewurztraminer. Witte wijnen uit Italië, Spanje, Portugal, België of Oostenrijk, en nog verder weg uit Chili, Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland.

De wijnstijl van witte wijn is zeer uiteenlopend: van jong, fruitig en fris tot stevig en complex naar aromatisch en zoet.

Fruitige aroma's in witte wijn kunnen zeer uiteenlopend zijn: van groen fruit zoals groene appel en kruisbes, tot citrusfruit en tropisch fruit zoals ananas en mango, en gestoofd fruit zoals jam, rozijnen, vijg,... Daarnaast hebben we het over fllorale aroma's zoals acacia, vlierbloesem, witte bloemen, vegetale aroma's zoals buxus, bij mineraliteit spreken we dan weer over vuursteen, silex,...

Wanneer we houtige aroma's bedoelen, gebruiken we woorden als vanille, zoethout, brioche, boter,...

Witte wijnen kan je culinair inzetten vanaf het aperitief, bij het voorgerecht, hoofdgerecht tot aan het dessert. Door de verschillende wijnstijlen van witte wijnen lenen zij zich tot de meest verfijnde combinaties met alle wereldkeukens. Ontdek onze grote selectie witte wijnen van overal ter wereld.