Het zijn de laatste asperges van het seizoen, daar moeten we nog heel even van profiteren! Maar hoe combineer je dit (witte) goud nu best? Laat je wijn de asperges niet overheersen maar ga op zoek naar harmonie. Afhankelijk van hoe we ze klaarmaken, gaan we onze wijn aanpassen. Wij helpen graag een handje! Scroll door en vind je passende wijn bij jouw recept!
Fingerfood met crème van asperges en gamba’s met Genoels-Elderen Zwarte Parel
Dit hapje is hét ideale fingerfood voor jouw volgende feestje! Heerlijke combinatie van knapperige groene asperges met frisse maar ook pittig gemarineerde gamba’s. Genoels-Elderen Zwarte Parel is een bijzondere mousserende wijn die wordt geproduceerd door Wijnkasteel Genoels-Elderen, gelegen in Riemst. Zuiver Chardonnay, Blanc de Blancs dus, mooi strak voor bij de hapjes met asperges.
Asperges à la Flamande bij Plong
Deze klassieker vonden we op de menukaart bij Plong, een laagdrempelige en gastvrije zaak, vlak naast het stadspark van Aalst. Het kleurrijke huiselijke interieur en zonovergoten terras moet je deze lente zeker eens bezoeken!
In plaats van de klassieke Elzas Pinot blanc stellen we hier de Hongaarse wijn Gal Tibor Titi Egri Csillag voor, een blend van pinot blanc, sauvignon blanc, Királyleányka, Szürkebarát, Tramini, Viognier en Zenit. Als het duurder mag zijn, zou Cloudy Bay Sauvignon Blanc goed bij dit gerecht passen. De wijn is verleidelijk en aantrekkelijk, met tonen van honingmeloen, passievrucht, citrus en zwarte bessenblad.
Raviolini van asperges bij Den Boskouter
Bij het zien van dit bordje komt het water ons al in de mond! Deze raviolini met asperges aten wij bij Den Boskouter, in Erpe-Mere. Deze gezellige zaak is al jaar en dag een vaste waarde in de Aalsterse horeca en ook wij zijn fan!!!
Weinrieder Grüner Veltliner komt uit Oostenrijk, nabij de Tsjechische grens. Geteeld op een van de beste hellingen. De frisse zuren en het kruidige karakter van Grüner Veltliner vormen een mooi contrast met de smaak van asperges. Als het duurder mag zijn, zou Château Carbonnieux uit Graves goed bij dit gerecht passen. Het aromatische palet is compleet, van citrusvruchten tot wit fruit, abrikoos en een lichte vanilletoets.
Aspergesalade met ei
Onze collega Elke maakt onlangs deze lauwwarme maaltijdsalade met witte asperges, ei, aardappel, gebakken spekjes met een lichte mosterddressing. Ook bij dit zomer gerecht kunnen we enkele wijnen suggereren om de maaltijd helemaal af te maken! Het recept vond ze op deze website!
Janare Alfabeto Greco komt uit Campania, Zuid-Italië (Napels) en is gericht op mineraliteit, als gevolg van de vulkanische ondergrond die kenmerkend is voor deze streek. Een volle wijn met aroma’s van amandel en peer, maar toch clean en verfrissend. Strogele kleur. Uit ons vorig blogbericht! De witte wijn van Vega Sicilia, Oremus Mandolas, maar dan niet uit Spanje maar uit Hongarije, is ook ideaal bij asperges. Deze monocépage van Furmint is een jonge, fruitige wijn met frisse aroma’s, maar toch vol en expressief met heldere zuren.
Zweedse balletjes met doperwten, champignons en asperges
Onze collega Paulien testte deze zweedse balletjes met doperwten, champignons en asperges voor jullie uit! Het volle karakter van dit gerecht kan goed gecontrasteerd worden door een aromatische witte wijn met hoge zuren zoals een Riesling of Albariño. Het recept vond ze op deze website!
Deze instap Albariño de Azulejo is afkomstig uit de bekendste regio voor deze druif, Rias Baixas. Frisse en intense aroma’s van citrusfruit en fijne mineralen op de achtergrond, delicate smaak van kruiden en citrus. La Marimorena wordt gemaakt bij Casa Rojo, een groep creatieve oenologen die de beste wijnen uit Spanje willen maken. Zij maken een albariño sobre lias, met narijping op de droesem. Daardoor wordt hij aromatischer en voller.