Blog

Een verticale wijntasting, wat is dat? Hieronder leggen we eenvoudig uit wat het verschil is tussen horizontaal en verticaal wijnproeven. Ben je een echte wijnkenner of een beginnende wijnliefhebber? Leren blijf je doen. We geven je enkele basisstappen mee om er thuis eentje te organiseren en wat inspiratie op te doen!

Wat is het?

Een verticale wijnproeverij vergelijkt een aantal wijnen uit één enkel domein of van één enkele producent. Hierbij worden alle wijnen onder dezelfde naam of met hetzelfde etiket geproduceerd, maar zijn ze allen van een verschillend wijnjaar. Het laat de proevers toe om de evolutie van een specifieke wijn te zien in de tijd en het effect van de teeltomstandigheden in verschillende wijnjaren beter te begrijpen. Daarnaast kunnen ook eventuele veranderingen in technieken in de wijnmakerij en – in het geval van blends – assemblagepercentages proefbaar zijn.

Een horizontale wijnproeverij daarentegen vergelijkt wijnen uit hetzelfde jaar en dezelfde regio/stijl. Hierbij kijk je als proever naar verschillen tussen producenten in plaats van wijnen van verschillende jaargangen van eenzelfde producent te vergelijken.

Gevestigde waarde bij wijnhuizen

Bij gevestigde wijnhuizen over heel de wereld is het gebruikelijk dat zij verticale proeverijen houden, waarbij wijnen zelfs over decennia heen vergeleken worden. De kastelen van Bordeaux bijvoorbeeld zijn erg gesteld op dit soort van events. Je biedt de genodigden een zeldzame gelegenheid om de ontwikkeling van de wijnen van hun landgoed in de loop van de tijd mee te maken.
Jane Anson, decanter’s Bordeaux correspondent en redacteur, woont vaak verticale proeverijen bij en beschrijft deze nadien in een artikel.

Hieronder een stukje artikel over de verticale wijntasting van Château Cantenac Brown van de jaargangen van 2009 tot 2018.
Anson schrijft hierbij: “Elke vertical heeft zijn aandeel in het drama achter de schermen. Hagelstormen, vorst, verandering van eigenaar, bredere economische gebeurtenissen die de verkoop beïnvloeden. Afhankelijk van waar ter wereld je je bevindt, kan dit zich uitstrekken tot aardbevingen en bosbranden.”

Sommige wijncommentatoren geven echter de voorkeur aan een horizontale proeverij. “We zouden veel meer van wijn genieten als we het denken over wijn in verticale zin konden loslaten en al onze energie konden steken in het denken over wijn in horizontale zin”, schreef Andrew Jefford.

Hoe organiseer ik een verticale tasting?

Kan ik mijn eigen verticale proeverij thuis doen? Tuurlijk! Het is relatief eenvoudig om thuis een verticale proeverij op poten te zetten. Hierbij enkele basisstappen:

  1. Kies je favoriete producent en wijn, waarvan er natuurlijk een x-aantal verschillende jaargangen van beschikbaar zijn.
  1. Proef deze naast elkaar in vintage volgorde – van oud naar jong of van jong naar oud.
  1. Indien gewenst kan je enkele technische fiches over de wijnen verzamelen. Deze zijn vaak beschikbaar op de website van de producent en bieden je over het algemeen informatie over het groeiseizoen, de percentages van de gebruikte druivensoorten in deze jaargang en de wijnbouwtechnieken, zoals het gebruik van eikenhout en de duur van de rijping van elke wijn. Het is altijd interessant om de technische informatie te vergelijken, evenals de wijnen zelf.

Op deze manier kan je eenvoudig bij jou thuis een verticale tasting houden en bijleren over de wijn naar keuze! We geven je natuurlijk graag wat inspiratie mee, maar aarzel zeker niet om de wijnlijst op onze website te bekijken of een mailtje te sturen met de mogelijkheden naar info@stokerijdemoor.be

Haut Médoc de Giscours

Château Grand-Pey-Lescours

Château Grand-Pey-Lescours heeft een mooie rode kleur met paarse reflecties. De geur die je neus binnendringt, zijn tonen van zwart fruit en ondergroei. De wijn is fijn en soepel. Het past perfect bij vleesgerechten zoals lamsvlees, coq au vin etc. alsook eend met sinaasappel.

Château Grand-Corbin-Despagne

Zédé de Labegorce

Zédé de Labégorce is als tweede wijn van het gekende wijndomein Château Labégorce wellicht één de bekendere betaalbare Margaux in België. Deze Cru Bourgeois van 55ha is een vaste waarde met een constante kwaliteit. De wijn heeft een intens kersenrode kleur met paarse schijn. De geur is expressief, fruitig (kers, braam, cassis) en een eiktoets. De smaak is vol, evenwichtig en mondvullend met fraaie zuren en versmolten tannine. De afdronk is lang. 

Delen:

Gelijkaardige berichten
Promoties
Winkelwagen
De webshop is gesloten van vrijdag 12/07 tot en met vrijdag 26/07
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren

Bent u ouder dan 18 jaar?

Wij verkopen enkel alcoholhoudende dranken aan klanten ouder dan 18 jaar.

Verboden toegang

De toegang is beperkt omwille van uw leeftijd. Lees meer

Ik ben 18 of ouder Ik ben jonger dan 18 jaar