Croatina is een inheemse rode druivensoort uit Noord-Italië, voornamelijk verbouwd in de regio’s Lombardije, Emilia-Romagna, en Piemonte. Ze wordt vooral geassocieerd met de Oltrepò Pavese-streek in Lombardije en de Colli Piacentini in Emilia-Romagna.

De wijn heeft een diep robijnrode kleur, vaak met paarse tinten, met intense aroma’s van rood en zwart fruit zoals kersen, bramen, pruimen, en rode bessen, gecombineerd met florale tonen van viooltjes en kruidige accenten zoals zwarte peper, tabak, en zoethout.

Croatina-wijnen zijn meestal vol en krachtig, met stevige tannines en een aangename zuurgraad die zorgt voor een evenwichtige structuur. De smaak is fruitig met een lange, soms licht bittere afdronk.

Deze wijnen hebben vaak een goed verouderingspotentieel en kunnen met de jaren complexer worden, waarbij de fruitige aroma’s zich ontwikkelen tot meer secundaire en tertiaire tonen zoals leer, cacao, en gedroogd fruit.

Toont het enige resultaat