Chenin Blanc komt oorspronkelijk uit de Loire-vallei in Frankrijk. Het is een van de oudste druivensoorten, met een geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw. De naam “Chenin” zou zijn afgeleid van Mont Chenin, een gebied in de buurt van Tours in de Loire-vallei. Chenin Blanc is een zeer veelzijdige druif die gebruikt wordt voor het maken van verschillende stijlen wijn, van droog tot zoet en mousserend:

-Droge Chenin Blanc: Aroma’s van groene appel, peer, kweepeer, en een sterke mineraliteit. Hoog in zuurgraad met een medium body.

-Halfdroge of zoete Chenin Blanc: Aroma’s van honing, abrikoos, rijpe perzik, en tropisch fruit. De zoete versies kunnen complexe tonen hebben van gedroogd fruit en specerijen.

-Mousserende Chenin Blanc (zoals Crémant de Loire): Verfrissend, met tonen van citrus, groene appel, en bloemen.

-Oudere Chenin Blanc: Ontwikkelt aroma’s van noten, honing, en kruidige tonen, met een rijke, volle textuur.

Door zijn veelzijdig karakter past Chenin Blanc bij veel soorten gerechten. Droge Chenin Blanc: Visgerechten, schelpdieren, lichte salades, geitenkaas, en gerechten met een lichte saus. Halfdroge of zoete Chenin Blanc: Aziatische gerechten, pittige gerechten (zoals Thaise of Indiase curry’s), foie gras, blauwe kaas, en desserts met fruit. Mousserende Chenin Blanc: Aperitiefhapjes, lichte voorgerechten, oesters, en sushi.

Chenin blanc wijnen zijn vaak monocepage wijnen. De belangrijkste appellaties in Frankrijk zijn Vouvray, Anjou, Saumur, Savennières, allemaal in de Loire-vallei. In Zuid-Afrika is dit de koningin voor de droge witte wijnen, die je vooral kan vinden in Stellenbosch, Swartland, en Paarl (hier bekend als Steen).