De Verenigde Staten kent een relatief korte maar indrukwekkende geschiedenis in de wijnbouw. Met 450.000 hectare aan wijngaarden die over het hele grondgebied zijn geplant, behoren de Verenigde Staten tegenwoordig tot de grootste wijnproducerende landen ter wereld in termen van oppervlakte. Lees meer

Toont alle 9 resultaten

De Verenigde Staten kent een relatief korte maar indrukwekkende geschiedenis in de wijnbouw. Met 450.000 hectare aan wijngaarden die over het hele grondgebied zijn geplant, behoren de Verenigde Staten tegenwoordig tot de grootste wijnproducerende landen ter wereld in termen van oppervlakte. Er zijn ongeveer 9000 wijnhuizen, waarvan de overgrote meerderheid zich in Californië bevindt, een regio die bijna 90% van de wijnproductie van het land voor haar rekening neemt.

De wijnbouw in de Verenigde Staten begon in de 16e eeuw met de komst van Europese kolonisten, die wijnstokken naar de Nieuwe Wereld brachten. De wijnbouw kreeg een belangrijke impuls tijdens de Californische Gold Rush in de jaren 1850, toen immigranten uit Europa hun wijnkennis en -ervaring meebrachten. De drooglegging (Prohibition) van 1920 tot 1933 had een verwoestende impact op de wijnindustrie, maar na de opheffing ervan begon de industrie weer te bloeien. In de jaren 1970 werden Amerikaanse wijnen internationaal erkend door gebeurtenissen zoals het Judgement of Paris in 1976, waar Californische wijnen hoger werden beoordeeld dan sommige van de beste Franse wijnen.

Vandaag de dag komen de meest gerenommeerde Amerikaanse wijnen uit de staten Oregon, Sonoma Valley en Napa Valley in Californië, evenals de staat Washington. Deze wijnen worden voornamelijk geproduceerd van internationale druivenrassen. Voor de Amerikaanse rode wijnen zijn dat onder andere Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, en Cabernet Franc, soms aangevuld met Mourvèdre. De Amerikaanse witte wijnen worden gemaakt van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin, Riesling en Pinot Gris.

De Amerikaanse Cabernet Sauvignon is een zeer krachtige en volle wijn. Denk aan intense aroma’s van zwarte bessen, cassis, rijpe kersen, pruimen, en soms tonen van tabak, cederhout, vanille, en chocolade door rijping in eikenhouten vaten. De wijnen hebben stevige tannines en een goede zuurgraad, wat hen geschikt maakt voor lange rijping. Het alcoholgehalte is vaak aan de hogere kant, meestal tussen 13,5% en 15%.

Napa Valley is de meest beroemde regio voor Cabernet Sauvignon in de VS.

De Amerikaanse Chardonnay is veelal romig en boterig van textuur met een volle body, maar de stijl kan sterk variëren afhankelijk van de vinificatietechnieken en de regio. De aroma’s kunnen variëren van rijpe appel, peer, tropisch fruit (ananas, mango) tot boter, vanille, en eikenhouttoetsen bij wijnen die in eiken vaten zijn gerijpt. Sonoma Valley en Napa Valley produceren vaak rijke, houtgelagerde Chardonnays met uitgesproken boterachtige en vanilletonen.

Central Coast (Santa Barbara, Monterey) zal dan eerder frisse versies voortbrengen, vaak met een nadruk op citrus en minerale tonen.