De appellatie Médoc noemen we ook de Rive Gauche van de beroemde Bordeaux-wijnstreek. De Médoc ligt op een schiereiland dat wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het westen en de rivier de Gironde in het oosten. Lees meer

Toont alle 5 resultaten

De appellatie Médoc noemen we ook de Rive Gauche van de beroemde Bordeaux-wijnstreek. De Médoc ligt op een schiereiland dat wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het westen en de rivier de Gironde in het oosten.

Het terroir van de Médoc is divers en bestaat vnl. uit grind, aangevuld met klei, zand en kalksteen. Deze goed doorlatende grindbodems zorgen voor optimale drainage, wat essentieel is voor de ontwikkeling van diepgewortelde wijnstokken. De bodemsamenstelling varieert van noord tot zuid, wat bijdraagt aan de verschillende smaakprofielen van de wijnen uit de regio.

De wijnen van de Médoc worden vnl. gemaakt van cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot en soms malbec. Cabernet sauvignon domineert vaak de blends, wat zorgt voor structuur, tannines en het vermogen om lang te rijpen. Merlot voegt zachtheid en fruitigheid toe, terwijl cabernet franc en petit verdot extra complexiteit en aroma's bieden.

Binnen de bredere Médoc-regio bevinden zich verschillende sub-appellaties, waaronder Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux, en Haut-Médoc. Elke sub-appellatie heeft zijn eigen unieke kenmerken en draagt bij aan de diversiteit en het prestige van de Médoc als geheel.

In de Médoc kan je dus zowel lekkere jonge wijnen vinden die bedoeld zijn voor onmiddellijke consumptie, maar ook grand cru classé wijnen van beroemde châteaux, die tientallen jaren kunnen rijpen.

De subappellatie Haut-Médoc strekt zich uit over bijna een derde van de wijngaarden van de Médoc. Haut-Médoc bevindt zich in het zuidelijke deel van het Médoc-gebied, onder Saint-Estephe, tot aan de stad Bordeaux. Enkele van de beroemdste appellaties liggen binnen Haut-Médoc, zoals Margaux, Pauillac, Saint-Julien, en Saint-Estèphe, en zijn bekend om hun grand cru classé-wijnen.

Het zijn wijnen die diep van kleur zijn, met rijke aroma's van zwarte bessen, pruimen, kruiden en tabak, en een stevige tanninestructuur. Waar wijnen uit de Médoc sterk kunnen variëren (van lichtere, fruitigere wijnen tot meer volle en tanninerijke wijnen, afhankelijk van het specifieke terroir en de producent), hebben de wijnen van de Haut-Médoc nog meer complexiteit en een groot bewaarpotentieel.