Calabrië
Calabrië is een landelijke regio, maar de wijnbouw is er relatief klein, goed voor ongeveer 1% van de totale Italiaanse wijnproductie. Het landschap van Calabrië is gevarieerd met bergen en zee en daartussen zeer weinig en verspreide grond, wat de wijnbouw duur maakt, met als gevolg dat in de regio 12 DOC-wijnen worden geproduceerd. De bijna totale wijnproductie wordt echter gebotteld onder de IGT-benaming.
Calabria’s oudste en meest bekende DOC wijn appellatie is de Ciro, in al zijn kleuren, van Bianco tot Rosso, tot Rosato en de Rosso Riserva.
Van de verbouwde druiven zijn de Gaglioppo en de Greco nero het meest aangeplant. Beide rode druivensoorten. Voor de witte wijn zijn de meest aangeplante en gebruikte witte druivensoorten Greco Bianco. Trebbiano Toscano en Malvasia Bianca. Sicilianse variëteiten, vanwege de nabijheid van de twee regio’s, zoals de Nerello Mascalese en An-sonica worden steeds populairder.