Blog

Ongetwijfeld heb je het neon-oranje drankje reeds op je terras geproefd of  gespot, geserveerd in een groot wijnglas dat vol ijs zit te knisperen. De Aperol Spritz, een sprankelend, verfrissend, bitterzoet aperitief dat afkomstig is uit Venetië, is een wereldwijd fenomeen geworden. Hoewel de Aperol Spritz super populair blijft, is ‘spritz’ zelf een bredere categorie van drank die een heleboel kleuren, smaken en ingrediënten omvat. Om de categorie ‘Spritz’ goed te begrijpen moeten we teruggaan in de tijd…

Het ontstaan

De spritz ontstond aan het einde van de 19e eeuw, toen soldaten uit het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk in Noord-Italië de lokale wijnen verdunden met ‘spritzen’, bruisend water.  Het idee was dat ze tijdens elke maaltijd wijn wilden drinken, maar tijdens warme zomers wilden ze dat op een verfrissende manier.

Pas in de 20e eeuw begonnen de Italianen ‘amaro’, oftewel bittere gedistilleerde dranken, toe te voegen aan de mix van wijn en frisdrank, waardoor de spritz ontstond die de meeste mensen vandaag de dag herkennen. Maar de “spritz” is veel meer dan alleen een drankje. In Italië is het een moment op de dag, een gelegenheid om te pauzeren op een piazza voor het diner, te snoepen op cicchetti, of Venetiaanse knabbels, en bij te praten met vrienden als de zon ondergaat. Spritz is een moment, een manier van drinken met eten.

Vijf tips voor de perfecte Spritz

  1. Probeer alle ingrediënten in de koelkast te bewaren, voeg eerst de niet-bruisende ingrediënten toe en later beetje bij beetje de bruisende ingrediënten.
  2. Gebruik een wijnglas om te voorkomen dat jouw drankje warm zou worden. Je houdt tenslotte het glas vast aan de voet.
  3. De smaak moet eigenlijk altijd bitter en zoet zijn. Eenmaal je deze constructie hebt, kan je ermee spelen. Probeer zelf wat dingen uit naar jouw smaak!
  4. Een spritz moet altijd bubbels hebben, lang en verfrissend zijn. Probeer zeker uit met verschillende soorten tonic, prosecco of cava.. Er is een spritz voor iedereen!
  5. Ga gerust nog een stapje verder en voeg naast iets sprankelends ook eens een likeur of aperitief toe, er zijn maar weinig regels.

Zes Spritz-cocktails

1. Aperol Spritz

Aperol Spritz

De drank die de interesse in de spritz-categorie opwekte, Aperol brengt een aangename balans van bitterheid en zoetheid in de Prosecco, met tonen van sinaasappel, gentiaan en rabarber die op de voorgrond treden.

Ingrediënten: 75 ml Freixenet Prosecco, 50 ml Aperol, 25 ml spuitwater
Garnituur: Sinaasappelschijfje

2. Spritz Rosa

Spritz Rosa

Deze spritz is een mengeling van roséwijn, met een vleugje bitterheid en een vleugje spritz.

Ingrediënten: 25 ml Carpano, 125 ml Abruzzo Cerasuolo Zaccagnini Rosé, 25 ml bruiswater
Garnering: Schijfje komkommer en schijfje aardbei of een schijfje pompelmoes
Methode: Vul het glas met ijs, voeg de Vermouth en de roséwijn toe, eindig met de frisdrank. Roer en garneer.

3. FG-Spritz

Brit Spritz

Wij maakten een Spritz op basis van onze eigen Flemish Gin, een frisse, kruidige gin, gemengd met vlierbloesemsiroop, schuimwijn en elderlower tonic.

Ingrediënten: 35 ml Flemish Gin, 15 ml Monin Vlierbloesemsiroop, 50 ml Cuvée Duchesse, 50 ml Fevertree Elderflower
Garnering: Schijfje pompelmoes
Methode: Giet alle ingrediënten over de blokjes ijs en roer goed. Knijp een schijfje pompelmoes uit in de drank of gebruik als garnituur.

4. Ginger Spritz

Ginger Spritz

Ingrediënten: 60 ml Lillet Blanc, 90 ml MVSA, 50 ml Thomas Henry Gingerbeer
Garnering: Schijfje gember
Methode: Voeg alle ingrediënten in een glas dat gevuld is met ijs. Goed roeren.

5. Hugo Spritz

Hugo Spritz

Dit recept staat het dichtst bij de traditionele spritz van Oostenrijk en Duitsland, waar bruisend water wordt toegevoegd aan een wijn.

Ingrediënten: 75 ml Petit Paris, 20 ml St-Germain Vlierbloesemlikeur, 50 ml bruiswater
Garnering: Muntblaadjes
Methode: Voeg de ingrediënten in een glas gevuld met ijs. Later voeg je pas de frisdrank toe. Roer en garneer.

6. Kummel Spritz

Kummel Spritz

Onze persoonlijke favoriet, de Kummel Spritz. Een spritz op basis van kummel, een kruidenlikeur van karwij- en komijnzaden, geproduceerd bij ons.

Ingrediënten: 40 ml Aperol, 10 ml Kummel Dirk Martens Likeur, 100 ml Double Dutch Tonic Cucumber & Watermelon
Garnering: Schijfje komkommer
Methode: Voeg de ingrediënten in een glas gevuld met ijs. Later voeg je pas de frisdrank toe. Roer en garneer.

Delen:

Gelijkaardige berichten

Nieuw – Buloo Apero

Aperitiefje? Graag! En dan gaat het vaak als volgt: wie geen alcohol drinkt, moet het stellen met versgeperst fruitsap –

Promoties
Winkelwagen
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren

Bent u ouder dan 18 jaar?

Wij verkopen enkel alcoholhoudende dranken aan klanten ouder dan 18 jaar.

Verboden toegang

De toegang is beperkt omwille van uw leeftijd. Lees meer

Ik ben 18 of ouder Ik ben jonger dan 18 jaar