Czenszegi Füszeres
Cserszegi Fűszeres is een witte druivensoort die in 1960 werd ontwikkeld in Hongarije door het kruisen van de Irsai Olivér en Roter Traminer (Traminer Rouge) druiven. Het is vooral populair in de regio’s rond het Balatonmeer en in de Grote Hongaarse Laagvlakte. “Fűszeres” betekent “kruidig” in het Hongaars, wat wijst op de kruidige aroma’s die kenmerkend zijn voor de wijnen van deze druif.
Denk hier aan een lichtgele wijn met expressieve aroma’s van bloemen (rozen, kamille), specerijen (kruidnagel, nootmuskaat), tropisch fruit (ananas, mango), en citrusvruchten (citroen, limoen). Er kunnen ook hints zijn van muskaat en kruidige tonen. In de mond zijn de wijnen licht tot medium-bodied, vaak met een frisse zuurgraad en een fruitig en bloemig karakter. Ze kunnen droog of licht zoet zijn, met een aangename kruidigheid in de afdronk.