Cabernet Franc
Cabernet Franc is een veelzijdige druif die wijnen voortbrengt gekenmerkt door frisheid, complexiteit en kruidigheid, soms zelfs met aardse elementen. Het is een van de oudste druivensoorten in Bordeaux. De naam “Cabernet Franc” is vermoedelijk een verwijzing naar de āvrijheidā (Franc betekent vrij in het Frans) van de druif om te gedijen in verschillende bodems en klimaten, of simpelweg naar het Franse woord “franc” dat “puur” of “authentiek” kan betekenen, verwijzend naar de zuivere smaakprofielen die deze druif kan bieden.
Cabernet Franc wordt vaak aangeplant in Bordeaux als onderdeel van de Bordeauxblend met Merlot, Cabernet Sauvignon, en soms Petit Verdot. In de Loirevallei komt hij voor als monocepagewijn, waar hij zijn grootste bekendheid geniet, met appellaties zoals Chinon, Bourgueil, en Saumur-Champigny. De wijnen hier zijn vaak medium-bodied met frisse zuren en uitgesproken minerale tonen.
Je kan de druif ook vinden in ItaliĆ« (Friuli en Toscane). Zijn fruitigheid kenmerkt zich door rode fruitaroma’s zoals rode bessen, frambozen, en kersen. Een van de meest kenmerkende aromaās van Cabernet Franc is dat groenige toetsje, aromaās van groene paprika, samen met kruidige tonen van zwarte peper, viooltjes, grafiet en soms zelfs tabak. Vooral in de Loire-vallei komt er vaak een minerale en aardse ondertoon naar voren, die bijdraagt aan de complexiteit van de wijn.
Het smaakprofiel van Cabernet Franc is complex en veelzijdig, met een kenmerkend aroma en een smaak die vaak subtieler en lichter is dan die van Cabernet Sauvignon. De frisse, fruitige versie komt vooral uit koelere klimaten zoals de Loirevallei: die wijnen hebben een levendige zuurgraad, frisse rode vruchten en minerale tonen.
De rijkere, gerijpte stijl komt vooral in warmere klimaten zoals Californiƫ of Toscane voor, of door rijping in eiken vaten. Cabernet Franc is een uitstekende wijn om te combineren met een breed scala aan gerechten dankzij zijn middelmatige body, levendige zuurgraad en kruidige nuances.