Chardonnay
Chardonnay vindt zijn oorsprong in de Bourgogne-regio in Frankrijk. Het is een van de meest populaire en veelzijdige witte druivensoorten ter wereld, en wordt in bijna alle wijnproducerende landen verbouwd. De naam “Chardonnay” is afgeleid van het gelijknamige dorp in de MĆ¢connais, in de Bourgogne.
Chardonnay heeft een breed scala aan smaken, afhankelijk van de klimaat- en wijnbereidingstechnieken. In een koel klimaat (bijv. Chablis in Bourgogne) levert chardonnay wijnen op met citrus, groene appel, peer, en mineraliteit met hoge zuurgraad. Vaak een lichte tot middelzware body. In een gemiddeld tot warm klimaat (bijv. Napa Valley, CaliforniĆ«) herken je eerder aromaās van rijpe appel, perzik, meloen, en tropisch fruit zoals ananas en mango. Meer volle body met een ronde textuur.
Met een houtopvoeding spreken we over vanille, boter, geroosterde noten, en soms een romige textuur door malolactische gisting. Dit i.t.t. een niet-geƫikte Chardonnay die fris, fruitig, en levendig is met een lichtere body en een zuivere afwerking. Een Chardonnay wijn is culinair in te zetten bij een zeer breed aanbod aan gerechten.
Denk bij een cool climate Chardonnay aan oesters, zeevruchten, sushi, gegrilde vis, lichte kipgerechten, en salades. Bij een warm klimaat en eiken gerijpte Chardonnay passen romige sauzen, rijke visgerechten (zoals zalm of tonijn), gevogelte, varkensvlees, en kazen zoals brie en camembert.
De belangrijke appellaties voor Chardonnay zijn Bourgogne (Chablis, CĆ“te de Beaune, MĆ¢connais), Champagne (voor mousserende wijn) en de Jura in Frankrijk. In de Verenigde Staten: Napa Valley en Sonoma (CaliforniĆ«), Oregon.Ā In AustraliĆ«: Yarra Valley, Margaret River, Adelaide Hills. In Nieuw-Zeeland: Marlborough, Hawke’s Bay. InĀ Chili en ArgentiniĆ«: Casablanca Valley (Chili), Mendoza (ArgentiniĆ«).