Order binnen 48u verzonden – Maandag sluitingsdag
Verzendkost BE €7,50 | NL €10,00 | DE €10,00 | FR €13,00 | IT €22,50 | EU op aanvraag

info@stokerijdemoor.be053 / 21 45 82

Welke wijn serveer je bij zalm?

Welke wijn serveer je bij zalm?

woensdag 13 maart 2024 - 16u46
Welke wijn serveer je bij zalm?

Onze sommelier Carolien geeft een smakelijk antwoord op deze vraag. Ik hou van zalm, ik heb het altijd in huis. Het is zo een dankbaar product in de keuken. Je kan er alle kanten mee uit, en is meestal eenvoudig klaar te maken. Zalm is ook gezond. Het zit boordevol hoogwaardige eiwitten en gezonde omega-3 vetzuren. Ons gezin eet het eigenlijk ook graag op alle manieren: rauw, gekookt, gebakken, gerookt, puur of met saus. Elke variatie vereist wel zijn eigen unieke wijn om erbij te combineren.

"Zalm, met zijn rijke en sappige structuur, met natuurlijke smaken variërend van boterachtig en mild tot krachtig en rokerig, en een licht vettig profiel, biedt een veelzijdig canvas voor wijncombinaties. Van lichte en knapperige witte wijnen tot lichte en middelzware rode wijnen, er is een wijn die perfect past bij elk smaakprofiel."

Joyce Lin, sommelier en wijnauteur uit New York

Oosterse salade met zalmballetjes met MVSA Rosado

 

Foto: instagram renees_eettafel

Gefrituurde balletjes doen sowieso al zin krijgen in bubbels. Ik zou dit pairen met een rosé exemplaar. Het rood fruit werkt heel goed met deze hapjes. MVSA Rosado is met zijn mooie zachte kleur en de aardbeismaak en –geur een absolute must have tijdens de lente.

Toast zalm met Batasiolo Gavi di Gavi

 

Deze toast met zalmtartaar, roomkaas en avocado at ik bij Gastrobar De Markt in Breda. Hier past een droge witte wijn met een fruitig karakter bij, wij kiezen voor Batasiolo Gavi di Gavi, een monocépage van Cortese. Cortese is een karaktervolle inheemse witte Piëmontese druif. Ze doet wat denken aan Chardonnay in een frisse zachte stijl.

 

Op het vel gebakken zalm met Ultimate Provence Vermentino

 

Foto: instagram ann_in_de_keuken

Een heerlijke zalmfilet op het vel gebakken, gekruid met peper en zout. Hierbij past Ultimate Provence Vermentino - de belofte van een zomerse, verfrissende wijn met voornamelijk frisse citrus, munt en gember.

 

Gravad lax zalm met Luna Gaia Zibibbo

 

 

Bij gravad lax zalm kies je best voor een tintelende, frisse wijn. De licht zoete en aromatische kenmerken van de Zibibbo druif gaan goed samen met de delicaat gerookte en gekruide smaken van gravad lax.

Luna Gaia Zibibbo heeft een interessante smaak vol rijpe perzik, gekonfijte sinaasappelschil, hints van subtiele mango met een hartige zilte noot op de afdronk, prachtig in balans met een knapperige zuurgraad die de fruitintensiteit weerstaat.

De naam van deze Siciliaanse wijn “Luna gaia”, betekent “lachende maan”, en verwijst naar de biodynamische landbouw, waarin de stand van de maan een belangrijk aspect is.

 

Pasta pesto met zalmfilet bij La Perla  met Rijk's Touch Chenin Blanc

 

 

Pasta pesto met zalm, tomaat en rucola... gemakkelijker kan het niet! Het is een heerlijk smaakbommetje in je bord. Geniet van deze pasta als lunch bij La Perla in Aalst, enkel deze week! Bij de textuur van dit gerecht denk ik direct aan een wijn met wat houtlagering, zoals Rijk's Touch Chenin Blanc. Wijndomein Rijk’s is gelegen in de wijnregio Tulbagh in Zuid-Afrika, een vrij nieuwe wijnregio ten noorden van Paarl.

De aroma's van steenvruchten domineren de neus met hints van citrus, kweepeer en pijnboompitten. Een levendige zuurgraad en een lange afdronk. Het subtiele gebruik van eikenhout verheft de pure fruitige karakters.